MODIFICĂRI SUBVENȚIA DE 3.000 EURO! Printr-un proiect de hotărâre, ministrul agriculturii, Petre Daea, prelungește termenul de depunere a actelor justificative pentru ajutorul de minis la tomate de la 1 iunie la 15 iunie. Cultivatorii care nu au reușit până la 1 iunie să iasă cu roșiile pe piață mai au o șansă pentru încasarea ajutorului de 3.000 de euro.
Potrivit acestui proiect de act normativ, valorificarea producției de tomate se face în perioadele ianuarie-15 iunie, inclusiv și/sau noiembrie - 20 decembrie, inclusiv.
Producătorii agricoli înscriși în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate, care vând tomatele în spații de vânzare precum piețe agroalimentare, târguri și piețe ambulante vor purta elemente de identificare.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, asigură și pune la dispoziția producătorilor agricoli elementele de identificare.Elementele de identificare și procedura de distribuire a acestora, precum și tipul cheltuielilor aferente se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Cheltuielile aferente identificarii producătorilor beneficiari ai Programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate se asigură din resursele financiare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Proiectul modifică și completează prevederile Hotărârii Guvernului nr. 39/2017 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, beneficiarilor, condițiilor de eligibilitate, modului de acordare a ajutorului de minimis, a valorii anuale totale a acestuia, precum și modalitățile de verificare și control.
În argumentarea deciziei de prelungire a termenului se spune că prin modificările și completările propuse se urmărește eficientizarea activităţii sectorului tomate produse în spații protejate, asigurarea necesarului de consum intern din producția autohtonă de produse agricole, respectiv tomate, realizarea unei proceduri de identificare a producătorilor autohtoni de tomate și o corectă informare a consumatorilor. De asemenea, se urmărește obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană și numai, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora.
Bugetul alocat acestui program de sprijin pentru cultivatorii români de tomate este de 179.752 mii lei, contravaloarea în lei a 40.000 mii euro şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Sursa: MADR