TERMEN APIA 20 IULIE. Fermierii nu trebuie să rateze șansa de a rămâne cu SUBVENȚIILE întregi. După data de 20 iulie trecem direct la tăieri din subvenții, spune Florin Faur, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). De ce nu trebuie să ratați cu niciun chip acest termen?
Nimeni nu vorbește de 2016, nimeni nu întreabă, nici fermierii. Am obligația să stabilizez lucrurile și să nu mai apară ce s-a întâmplat. Și acolo cu o diferență de 3 zile, așa cum trebuie să arate calendaristic campania suntem în regulă din punct de vedere a ceea ce trebuia parcurs. Prima parte, depunerea cererii, a doua parte care a fost deja inițiată de o săptămână, suprapunerile, supradeclarările de suprafețe sunt deja transmise în teritoriu. Până pe 20 iulie trebuie și gestionate.
Este perioada de grație pentru fermieri în care pot să facă modificări în cererea unică, nu au repercusiuni de niciun fel. Orice modificări! Este o perioadă în care fermierul vine la APIA și poate schimba cultura de pe o parcelă, poate să reducă din suprafața declarată pentru plată, să facă orice alte modificări, spune șeful APIA.
ATENȚIE! Aveți posibilitatea să reduceți suprafața declarată la plată sau numărul de animale, să operați orice alte schimbări în cererea unică de plată. În schimb, nu vă este permis să creșteți suprafața declarată sau numărul de animale.
Fermierii sunt notificați să vină. De obicei, erau mai reticenți pentru că se așteptau la penalități. Deci, mai mult decât atât, fermierii pot să se repoziționeze corect fără să mai aibă acea problemă cu identificarea fără echivoc de anul trecut. Sper ca fermierii, am discutat și cu reprezentanții lor legali, să înțeleagă așa: tot ce e în această perioadă (adică modificări în cererea unică n.r.) până-n 20 iulie este fără repercusiuni, fără penalități. Tot ce rămâne după 20 iulie, nu mai acceptăm, tăiem direct! Adică, dacă la un fermier am găsit trei hectare în plus, am tăiat, insistă Florin Faur.