Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, luni, la Senat, că este opozantul vânzării terenurilor către nerezidenţi, la fel cum a fost şi împotriva Legii pieţei funciare din 1993.
În opinia acestuia, România nu a fost pregătită pentru o piaţă funciară normală, astfel că s-a pierdut foarte mult în urma aplicării acestei legi. „Ştim cum s-a dat Legea pieţei funciare în 17 februarie 1993 şi care a fost obiectivul de atunci. A fost acela de a înlesni investiţiile străine în România. Eu am fost un opozant al acestei legi, aşa cum astăzi sunt opozantul vânzării terenurilor către nerezidenţi şi voi rămâne un opozant. România nu a fost pregătită pentru o piaţă funciară normală şi, ca atare, s-a pierdut foarte mult”, le-a spus Tabără membrilor Biroului Permanent al Senatului.
S-a elaborat proiectul de act normativ privind penalizarea celor care nu-şi igienizează terenurile arabile
Ministrul Agriculturii a adăugat că suprafaţa terenurilor care au fost înstrăinate după 1990 în România se ridică la circa 800.000 de hectare, însă cifrele nu sunt finale. „Din evaluări - încă nu am cifrele toate, le am doar pe un sistem încrucişat -, terenurile care au fost înstrăinate după 1990 în România se ridică la circa 800.000 de hectare”, a precizat acesta.
În acelaşi timp, şeful de la Agricultură a arătat că a fost elaborat proiectul de act normativ privind penalizarea proprietarilor care nu-şi igienizează terenurile arabile. „Mai mult, dacă anul trecut plăţile APIA se duceau pe terenuri nelucrate, în jur de 480.000 ha, astăzi, nivelul terenurilor nelucrate este la vreo 360.000 de hectare”, a afirmat Valeriu Tabără.
Se verifică terenurile arabile, apoi păşunile şi fâneţurile din zona alpină
El a subliniat că în prezent se desfăşoară un proces de verificare a acestor terenuri arabile, urmând să se treacă la verificarea păşunilor şi fâneţurilor din zona alpină. „Vreau să vă spun că este o verificare la sânge şi urmează pasul următor nu numai pentru ce înseamnă verificarea terenurilor arabile, dar şi a păşunilor şi fâneţurilor din zona alpină, pentru că una dintre problemele noastre este acolo, unde s-au făcut anumite concesiuni, se plăteşte foarte mult. Vrem ca toţi banii publici să meargă efectiv pe tot ceea ce se utilizează, mai ales că acolo este o rezervă foarte mare în ceea ce priveşte producţia agricolă", a adăugat ministrul.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit, luni, cu membrii Biroului Permanent al Senatului, cu prilejul celei de-a treia dezbateri din seria informărilor ministeriale dedicate priorităţilor României, în corelare cu reuniunile ministeriale tematice din cadrul Uniunii Europene.
Tematica dezbaterii a vizat propunerile Comisiei Europene privind reforma PAC 2014-2020 şi perspectivele pentru România.
sursa: Agerpres