Adama
Vinasa Rompak

Terenurile agricole: vânzări către nerezidenţi, penalizări pentru proprietarii ce nu le igienizează şi verificări

Publicat: 11 octombrie 2011 - 10:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Tabără – opozantul vânzarii terenurilor către nerezidenţi

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, luni, la Senat, că este opozantul vânzării terenurilor către nerezidenţi, la fel cum a fost şi împotriva Legii pieţei funciare din 1993.

În opinia acestuia, România nu a fost pregătită pentru o piaţă funciară normală, astfel că s-a pierdut foarte mult în urma aplicării acestei legi. „Ştim cum s-a dat Legea pieţei funciare în 17 februarie 1993 şi care a fost obiectivul de atunci. A fost acela de a înlesni investiţiile străine în România. Eu am fost un opozant al acestei legi, aşa cum astăzi sunt opozantul vânzării terenurilor către nerezidenţi şi voi rămâne un opozant. România nu a fost pregătită pentru o piaţă funciară normală şi, ca atare, s-a pierdut foarte mult”, le-a spus Tabără membrilor Biroului Permanent al Senatului.

S-a elaborat proiectul de act normativ privind penalizarea celor care nu-şi igienizează terenurile arabile
Ministrul Agriculturii a adăugat că suprafaţa terenurilor care au fost înstrăinate după 1990 în România se ridică la circa 800.000 de hectare, însă cifrele nu sunt finale. „Din evaluări - încă nu am cifrele toate, le am doar pe un sistem încrucişat -, terenurile care au fost înstrăinate după 1990 în România se ridică la circa 800.000 de hectare”, a precizat acesta.

În acelaşi timp, şeful de la Agricultură a arătat că a fost elaborat proiectul de act normativ privind penalizarea proprietarilor care nu-şi igienizează terenurile arabile. „Mai mult, dacă anul trecut plăţile APIA se duceau pe terenuri nelucrate, în jur de 480.000 ha, astăzi, nivelul terenurilor nelucrate este la vreo 360.000 de hectare”, a afirmat Valeriu Tabără.

Se verifică terenurile arabile, apoi păşunile şi fâneţurile din zona alpină
El a subliniat că în prezent se desfăşoară un proces de verificare a acestor terenuri arabile, urmând să se treacă la verificarea păşunilor şi fâneţurilor din zona alpină. „Vreau să vă spun că este o verificare la sânge şi urmează pasul următor nu numai pentru ce înseamnă verificarea terenurilor arabile, dar şi a păşunilor şi fâneţurilor din zona alpină, pentru că una dintre problemele noastre este acolo, unde s-au făcut anumite concesiuni, se plăteşte foarte mult. Vrem ca toţi banii publici să meargă efectiv pe tot ceea ce se utilizează, mai ales că acolo este o rezervă foarte mare în ceea ce priveşte producţia agricolă", a adăugat ministrul.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit, luni, cu membrii Biroului Permanent al Senatului, cu prilejul celei de-a treia dezbateri din seria informărilor ministeriale dedicate priorităţilor României, în corelare cu reuniunile ministeriale tematice din cadrul Uniunii Europene.
Tematica dezbaterii a vizat propunerile Comisiei Europene privind reforma PAC 2014-2020 şi perspectivele pentru România.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a declarat, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la Senat.

România beneficiază de irigaţii pe 0,3% din întreaga suprafaţă agricolă

România beneficiază de irigaţii pe 0,3% din întreaga suprafaţă agricolă

În acest an, circa 30.000 hectare au fost irigate, adică mai puţin de 1% din terenurile agricole amenajate în acest sens. Aceasta în condiţiile în care în ultimii cinci ani nu s-a majorat cu nici un hectar suprafaţa acoperită de amenajările de irigaţii. Dacă raportarea se face la cele peste nouă milioane hectare teren arabil existent în România, suprafaţa irigată este nesemnificativă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii