Perioada 28 iunie – 5 august 2012 se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit şi chiar caniculară, în special spre sfârşitul intervalului, anunţă ANM.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14...31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 22...37°C, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 6...24°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Sub aspect pluviometric sunt posibile ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, îndeosebi în centrul şi nordul ţării. Pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul, vestul şi estul teritoriului se înregistrează deficite ridicate de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi chiar extremă.
În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă) în sud-estul, sudul, estul şi vestul teritoriului agricol. În centrul, nordul şi vestul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, atât procesele de coacere şi maturare la culturile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare vor fi intensificate, îndeosebi în zonele de cultură din sudul şi vestul ţării. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30...32°C) ale culturilor prăşitoare, vor menţine fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază.
La orzul de toamnă se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare, pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Grâul de toamnă se va afla în fazele de maturitate în lapte şi ceară (30-100%) şi deplină (10-100%), iar local, în sudul şi sud-vestul ţării, va fi posibilă declanşarea recoltării.
Rapiţa va parcurge predominant maturitatea deplină (90-100%), continuându-se totodată lucrările de recoltare.
Funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui va înregistra fazele de formare a calatidiului (70-100%) şi înflorire (10-100%).
La cultura de porumb se va semnala înfrunzirea (11-21 frunze), apariţia paniculului (10-60%), precum şi înflorirea şi mătăsirea (10-50%).
Pe majoritatea suprafeţelor de cultură, la sfecla de zahăr se va continua înfrunzirea (60-100%) şi îngroşarea axei hipocotile (50-100%), iar la cartof predominante vor fi înflorirea (50-100%) şi creşterea tuberculilor (10-60%).
La pomii fructiferi se vor semnala fazele de înfrunzire, creşterea şi coacerea fructelor, iar la soiurile de vişin, cais, piersic şi prun aflate la maturitatea de consum se va continua recoltarea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge formarea şi creşterea boabelor, totodată continuându-se creşterea lăstarilor şi a frunzelor.
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite desfăşurarea lucrărilor de întreţinere ale culturilor de câmp, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole;
• Combaterea bolilor, dăunătorilor precum şi a buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) la speciile prăşitoare;
• Aplicarea irigaţiilor pe arealele agricole unde se menţin deficite de apă în sol;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnă şi pomii fructiferi.