„Din toamnă şi până acum stă apa pe câmp, sunt băltiri mari, pe suprafeţe întinse, unde culturile sunt efectiv compromise”, ne spune necăjit Nicolae Petculescu, fermier din judeţul Teleorman. Pe câmpurile din sudul ţării s-au format adevărate lacuri.
Agricultorii sunt de-a dreptul îngrijoraţi de situaţia actuală şi se gândesc cu oarecare teamă la efectuarea lucrărilor de primăvară. „Culturile au intrat binişor în iarnă, puţină zăpadă a venit la sfârşitul lui decembrie, a trecut repede şi a rămas apa. Sunt băltiri foarte multe la noi în judeţ, vremea este urâtă, vedem foarte rar soarele, poate şi la o lună, două. Tot timpul e umiditate şi o ceaţă densă, ceva cu care noi nu am fost obişnuiţi. Din toamnă şi până acum stă apa pe câmp, sunt bălţi foarte mari şi suprafeţe întinse unde culturile sunt efectiv compromise. Nu ai ce să-i mai faci... nici nu poţi întoarce că şi aşa nu s-a pus foarte mult grâu din cauza vremii urâte şi pentru că nu a fost soare să mai înflorească terenul, să mai semănăm. Aşa că... rămân prăşitoare multe pentru primăvară, unde suntem iar nepregătiţi”, spune Nicolae Petculescu.
Rapiţa, o cultură cu pretenţii
Deşi nu a monitorizat încă toate culturile, agricultorul speră că gerul din mijlocul iernii nu a afectat rapiţa - o cultură „cu pretenţii”. „În perioada geroasă a fost un strat de zăpadă cam de 10-15 centimetri peste culturi şi sper că le-a protejat de îngheţ, cel puţin aşa vreau să cred. Mai ales la rapiţă, fiind o cultură mai sensibilă, cu pretenţii, sper că nu a degerat sau dacă e totuşi afectată, sper să fie pagube micuţe, nu pe parcele mari. Pentru tratamentele fitosanitare este încă prea devreme, dar sigur la timpul lor vor fi aplicate”, ne asigură teleormăneanul.
Detalii privind starea culturilor găsiţi în revista Ferma: 1-14 februarie 2015!