Adama
Vinasa Rompak

TAXĂ PE MIEREA IMPORTATĂ ȘI SUBVENȚIE PENTRU APICULTORI!

Publicat: 15 aprilie 2019 - 10:48
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

NECAZURILE APICULTORILOR! Crescătorii de albine din România au stocuri mari de miere. Cantitatea mare de miere, importată din țări extracomunitare, la prețuri extrem de mici, a dat peste cap piața, iar apicultorii români au rămas cu mierea pe cap. Germania, principal importator de miere românească, ar fi scăzut cantitatea importată, interesată fiind să cumpere de unde e mai ieftin. Propunerile apicultorilor sunt: instituirea unei taxe pe mierea care vine din afara UE și o subvenție pentru albine.

Ministerul Agriculturii, Guvernul trebuie să asculte și vocea crescătorilor de albine. Din toată agricultura românească, albina e singura specie nesubvenționată. Programul Național Apicol  nu ar fi eficient. Sunt puțin apicultori care au accesat ajutoarele acordate prin acest program. Președintele Asociației Naționale a Crescătorilor de Albine filiala Hunedoara are două propuneri clare care ar putea salva apicultura.

A intrat foarte multă miere din Ucraina, miere din China, miere din țările sud-americane, care au făcut o producție deosebită, la prețuri foarte, foarte mici. Și atunci, piața e terminată, e stricată. Nemții, care sunt principalii importatori de miere, normal că iau miere la prețuri mai mici, de unde li se oferă și atunci, și la noi în țară, prețurile au scăzut foarte mult. Apicultorii, la început, nu au dat miere pentru că au crezut că-și va reveni prețul, dar prețul nu și-a revenit. Sunt cantități importante de miere la oameni acasă și este o situație nelalocul ei. Dar ce să zic? Mergem înainte și încercăm să aducem familiile la puterea care trebuie, să recoltăm în continuare mierea care va fi. Problema este că vor fi niște stocuri în continuare.

Din partea statului român se putea interveni într-un fel, în sensul în care să se pună o taxă pe miere care vine din afara comunității europene. În țările nordice, până la 50% este taxa pe mierea care vine din afara comunității europene. Pentru asta trebuie să fie voință și înțelegere față de apicultorii din țara asta. Și nu numai față de apicultori, față de toată agricultura, pentru că toată agricultura are de suferit în sensul ăsta. Se aduce producție din alte zone unde se produce mai ușor o anumită marfă, se vinde la noi și nu poți concura cu cei care fac miere în alte zone. Și ar mai fi un ajutor către apicultori: o subvenție. Este singura specie nesubvenționată din țara asta. Acum, mă rog, organele competente o să spună că există un program național apicol. Dar acest program național apicol s-a dovedit că nu este accesat nici de un sfert din apicultorii din România. Deci, înseamnă că nu este funcțional. Și atunci, trebuie găsită altă soluție, ca toți apicultorii din țara asta să fie subvenționați nu doar unii, pe anumite dosare, a declarat ing. Iosif Korb, Asociația Națională a Crescătorilor de Albine Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.

Pe 1 martie 2018, în Parlamentul European a fost adoptat documentul Perspective și provocări pentru sectorul apicol din UE. Rezoluţia Parlamentului European din 1 martie 2018 referitoare la perspectivele și provocările pentru sectorul apicol din UE,  pentru acordarea mai multor ajutoare apiculturii, domeniu care trebuie să se afle în centrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) post 2020. De aceste ajutoare vor beneficia apicultorii în noua PAC.

Sprijinul acordat de UE pentru apicultori

subliniază că finanțarea sectorului apicol pentru producția de alimente și în scopuri terapeutice trebuie să fie structurată de o manieră mai precisă și eficace și trebuie mărită în mod adecvat în viitoarea politică agricolă (prevăzută începând cu 2021);
invită Comisia Europeană și statele membre să sprijine sectorul apicol din UE prin instrumente de politică puternice și măsuri de finanțare adecvate, care să corespundă stocului de albine actual; propune, prin urmare, o majorare cu 50 % a liniei bugetare a UE alocate programelor apicole naționale, reflectând nivelul actual al populației de albine melifere în UE și importanța sectorului în ansamblu; încurajează ferm fiecare stat membru ca, în conformitate cu articolul 55 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 privind OCP unică, să instituie un program național pentru sectorul său apicol;

invită Comisia să examineze cu atenție posibilitatea de a include un nou sistem de sprijin pentru apicultori pentru PAC după 2020, pentru a reflecta în mod adecvat rolul ecologic al albinelor în calitate de polenizatori; subliniază, în acest sens, că trebuie să se ia în considerare nevoile specifice ale microîntreprinderilor și ale întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv ale celor care își exercită activitățile în regiunile ultraperiferice și regiunile muntoase și pe insule; invită, de asemenea, Comisia să analizeze posibilitatea de a introduce măsuri suplimentare, cum ar fi sprijinul pentru achiziționarea de fundații de fagure;

invită apicultorii să se angajeze într-un dialog activ cu autoritățile competente în vederea aplicării mai eficiente a programelor naționale din domeniul apiculturii, cu scopul de a le îmbunătăți și de a corecta eventualele probleme care ar putea apărea;

invită statele membre să ia în considerare posibilitatea de a introduce un sistem de compensare în programele lor apicole naționale pentru mortalitatea coloniilor de albine determinată de calamități naturale, boli sau prădători;

evidențiază necesitatea unor stimulente financiare corespunzătoare pentru apicultorii ecologici, având în vedere cerințele suplimentare pe care aceștia trebuie să le îndeplinească și impactul tot mai mare la nivelul mediului înconjurător;

Gestionarea riscurilor

invită Comisia să lanseze un studiu privind fezabilitatea unui sistem de gestionare a riscurilor din sectorul apicol, ca parte a programelor apicole naționale, pentru a soluționa pierderile de producție suferite de apicultorii profesioniști; sugerează, prin urmare, să se acorde o indemnizație, care să fie calculată în conformitate cu cifra medie de afaceri a întreprinderilor afectate; subliniază că, în mai multe state membre, societățile de asigurare refuză să asigure coloniile de albine, iar apicultorii întâmpină dificultăți în utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor din pilonul II al PAC; prin urmare, invită Comisia și statele membre să faciliteze accesul apicultorilor la instrumentele de gestionare a riscurilor, se arată în Rezoluția Parlamentului European.

AGROINFOa scris anul trecut, în exclusivitate, despre acest document, când încă era în faza de proiect și se propunea un nou sistem de sprijin direct pentru apicultori, pe baza numărului de colonii, și scutiri fiscale pentru apicultorii din fiecare stat membru. Încă se negociază subvențiile și plățile de care vor beneficia fermierii în noua PAC. Noile regulamente europene nu sunt bătute în cuie. Așa că, apicultorii au toate șansele să beneficieze de o subvenție directă.  CITEȘTE AICI: EXCLUSIV! SUBVENȚIE DIRECTĂ pentru APICULTORI și SCUTIRI FISCALE!



Vizualizat: 9050 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Flavius
|
04. 15, 2019. Monday 19:12
Sunt un crescatot de albine cu un nr de 230 de familii.
Trebuie să renunț, nu se mai poate trai in România din asta.
Pădurile dispar, prețul e tot mai mic si banii vin si cu o întărire de un an pe munca depusa.
Păcat.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii