Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, că anul agricol 2010-2011 este unul bun datorită condiţiilor climaterice de excepţie şi, nu în ultimul rând, datorită faptului că după mulţi ani Executivul a alocat la timp banii producătorilor agricoli.
„Se anunţă un an agricol bun din două puncte de vedere. Primul - condiţii climatice foarte rar întâlnite, extrem de prielnice, în perspectiva unor producţii bune şi la culturi de toamnă, grâu, rapiţă şi, respectiv, culturile de primăvară, plante tehnice, porumb. În al doilea rând, şi nu lipsit de importanţă, cred că este primul an agricol, după foarte mulţi ani, când sursele financiare au fost asigurate la timp. (...) Aşa se face că la această dată producţiile de cereale pe care le avem sunt produse care fac faţă cu succes atât pe piaţa internă, cât şi în piaţa externă”, a declarat ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă.
Producţiile depăşesc estimările
În susţinerea celor afirmate, Tabără a prezentat mai multe cifre privitoare la recoltele obţinute, valabile la nivelul datei de 27 iulie. Astfel, la orz, faţă de 712.000 tone estimate sunt realizate 758.000 tone, respectiv cu 7% mai mult. „La grâu şi secară estimat 6.712.000 tone, respectiv, realizat la această dată de pe 83% din suprafaţă, circa 5.792.000 de tone. Noi estimăm că realizările medii la hectar sunt mai mari cu circa 200 de kilograme faţă de estimat, o producţie foarte bună care poate depăşi aceste 6,7 milioane de tone”, a precizat Tabără, care a adăugat că este grâu de calitate atât pentru consumul intern, „rămânând în continuare disponibilităţi bune pentru export”.
Cât priveşte ovăzul, producţia realizată este de 80.000 tone de pe 25% din suprafaţa cultivată, iar estimat pe întreaga suprafaţă a fost 300.000 tone, iar în privinţa rapiţei pentru ulei au fost realizate 748.000 tone, faţă de 646.000 tone estimat.
Valeriu Tabără a declarat, în context, că producţia vegetală în câmp depăşeşte 10 miliarde de euro, iar din această producţie din fonduri europene şi de la bugetul de stat s-au cheltuit circa 3,4 miliarde de euro.
Ministrul a subliniat, că România trebuia să fie exportator de produse agroalimentare şi nu importator. „Şi, dacă vreţi, este unul dintre obiectivele realizate din programul de guvernare”, a mai spus ministrul Agriculturii care şi-a exprimat convingerea că anul acesta există şansa ca România să „echilibreze balanţa comercială pe produsele alimentare”.
Exporturile... un plus la produsele agroalimentare
Drept argumentare, Tabără a prezentat şi o situaţie a exporturilor, capitol la care România înregistrează plusuri la mai multe produse agroalimentare.
„Exportul produselor alimentare la 30 aprilie 2011 se situează la 947 milioane de euro faţă de 610 milioane de euro în 2010, iar importurile au fost de 1.409.000.000 euro, faţă de 1.164.000.000 euro. (...) Soldul între export şi import este de 462 milioane de euro faţă de 565 milioane în 2010, ceea ce arată o scădere cu peste 100.000.000 la importuri”, a precizat ministrul Agriculturii.
Nu în ultimul rând, Tabără a mai spus că în perioda următoare valoarea terenurilor agricole va creşte, având în vedere că „în acest an suprafaţa cultivată este cu 2 milioane de hectare mai mare decât în anii trecuţi”, fapt datorat politicilor aplicate de Guvern.
Ministrul a subliniat că Guvernul a deschis calea pentru „aşezarea agriculturii României între agriculturile performante din UE şi nu din coadă acesteia”.
sursa: Agerpres