Syngenta a lansat, la sfârşitul săptămânii trecute, în România erbicidul Axial One, un nou produs pentru controlul principalelor buruieni monocotiledonate anuale şi dicotiledonate anuale care sunt întâlnite în culturile de cereale.
”Acest produs, modern, elegant, onest, vine ca răspuns la ceea ce aşteaptă fermierul de la un erbicid: spectru divers de combatere şi fereastră cât mai largă de aplicare. Aceasta este soluţia noastră de erbicidat cultura de grâu şi de orzoaică de primăvară dintr-o singură trecere. Doza recomandată este de 1 l/ hectar. Combate buruienile graminee şi cele cu frunza lată. Lucrarea de erbicidat este poate cea mai scumpă lucrare în orice cultură, dacă vorbim în termeni de investiţie, de timp, de bani, de combustibil, apă, forţă de muncă. Produsul oferă o selectiviate foarte bună culturii”, a declarat Tomel Petrache, Campaign Manager la Syngenta.
”Vorbim de un spectru foarte mare de combatere a buruienilor, atât iarba vântului, odosul, coada vulpii, turita, muşeţelul săbatic, mustarul alb sau macul, buruieni, în general, invazive, care-şi lărgesc arealul an de an şi ca urmare a condiţiilor climatice dar şi datorită unor factori tehnologici. Aplicarea unilaterală a unor îngrăşăminte influentează desigur PH – ul solului, un alt factor care ajută la dezvoltarea unor anumite specii de buruieni”, a explicat oficialul Syngenta.
Produsul acţionează şi la temperaturi scăzute. ”Este un produs care poate fi aplicat devreme. Are o eficacitate de 30% încă de la 5 grade Celsius, la 14 zile de la aplicare. La 10 grade, la 14 zile, este 60%, iar dacă temperatura este mai mare în primăvară produsul lucrează fără probleme”, a mai spus domnul Petrache.
Axial One a venit în România la aproximativ un an de la lansarea în Bulgaria.
”Una din explicaţii este că în Bulgaria problema gramineelor în culturile de păioase este una care preocupă mult fermierii. În Bulgaria gramineele din cultura de cereale sunt favorizate de o climă mai caldă, de aceea este o preocupare mai mare în Bulgaria decât în România. În România este o problemă în creştere, dar tot mai frecventă şi cu o presiune de atac din ce în ce mai considerabilă. Am tras un semnal de alarmă de acum câţiva ani şi se întâmplă (n.r. – problema gramineelor). Pierderile sunt foarte mari. Acest lucru este deja cunoscut de fermieri. Ce devine din ce în ce mai clar este o extindere la nivel de suprafaţă. Dacă la început problema era în Transilvania sau în partea Olteniei, acum problemele sunt în cea mai mare parte a ţării, aş putea spune, acolo unde cultivăm cereale păioase”, ne-a explicat Cristian Grecu, director marketing Syngenta.
Potrivit acestuia, sunt două probleme mari pe care le are îmbinarea cu graminee în cultura de păioase. ”Una este scăderea producţiei şi poate să fie 1,2,3 tone, în funcţie de ţinta de producţie pe care o are fermierul respectiv, şi a doua este impurificarea în momentul recoltării masei de seminţe”, a mai spus domnul Grecu.
2011 a fost un an bun pentru fungicide
Referitor la vânzările de anul precedent acesta a afirmat că a fost o piaţă bună pentru fungicide pentru că a fost o primăvară cu relativ bune precipitaţii. ”Precipitaţiile au fost bogate şi au ţinut până în iunie, de aceea au fost solicitate foarte mult fungicidele. În ceea ce priveşte cerealele păioase, Artea a fost pe primul loc, apoi Menara, pe care îl poziţionăm ca şi fungicid acolo unde ţinta de producţie este ridicată, unde avem o fertilizare bogată a culturii. Ca atare fertilizarea creşte densitatea. Un al treilea erbicid este Amistar Xtra care utilizat ca tratament al doilea sau al treilea în cultură pentru creşterea calităţii este foarte mult asociat cu calitatea pentru că banii încasaţi din cultură ţin şi de volumul recoltat dar şi de preţul la care se vinde recolta respectivă şi care este influenţat de calitate”, a mai spus oficialul Syngenta.
În ceea ce priveşte vânzările din acest an, el a afirmat că s-au vândut foarte bine erbicidele preemergente pentru culturile de porumb si floarea soarelui, iar referitor la erbicidele din cultura grâului este convins că Axial şi Axial 1 sunt leaderi de piaţă în acest an.