Dacă nu ar fi de plâns că atâția fermieri își așteaptă subvențiile, sunt amenințați de faliment și sunt la limita răbdării, ar fi chiar de râs! În plenul Camerei Deputaților, ministrul agriculturii l-a demascat pe principalul vinovat pentru întârzierea subvențiilor. Surpriza este de proporții!
Întârzierea prin diverse metode a începerii plăților. În săptămâna dinainte de data de 8 aprilie 2016, pe care o anunțasem ca dată de începre a plăților, s-a oprit curentul electric de la serverele din APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r.) chiar și de 7 ori în trei ore, acuză ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Șeful de la Agricultură pare să sugereze că întreruperea energiei electrice ar fi fost intenționată, cu scopul sabotării începerii plății subvenției pe suprafață la data promisă, 8 aprilie, dată înscrisă în calendarul de plăți asumat. Furnizorul de energie electrică, ENEL, ar face parte din această așa-zisă conspirație.
Achim Irimescu a adăugat în explicațiile sale, din fața deputaților, și cauzele obiective și subiective care au pus piedică subvențiilor și pe care le-a enunțat de câte ori a fost întrebat.
Potrivit ministrului Irimescu, printre cauze sunt: contractarea modulului de plăți cu care lucrează APIA abia în acest an când ar fi trebuit contractat cu dezvoltatorul SIVECO-Teamnet înainte cu un an, complexitatea politicii agricole comune, multitudinea de scheme de plată, în 2015 era o singură schemă de plată pe suprafață, acum sunt 5 scheme care compun subvenția pe suprafață.
Nu ați invocat decât scuze pentru ceea ce s-a întâmplat în această perioadă, spuneați că de 7 ori s-a întrerupt curentul și de asta nu ați reușit să avansați cu plata subvențiilor către fermieri. Am avut o întâlnire înainte de audierea dumneavoastră în Comisia de agricultură. Sunt trei interpelări în care noi vă întrebăm ceva și dumneavoastră spuneți altceva, probabil de la Bruxelles, i-a replicat Daniel Constantin, fostul ministru al agriculturii, vicepreședinte ALDE.
Potrivit ministrului agriculturii, până la acest moment, fermierilor români li s-a plătit suma totală de 1,123 miliarde de euro, subvenții aferente campaniei 2015.