Dacă în anii '90 aveam o suprafaţă cultivată cu hamei de 270.000 hectare, acum mai avem doar 240 de hectare, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cadrul unei conferinţe pe teme agricole.
Potrivit ministrului, România nu stă deloc bine la materia primă folosită în industria berii, respectiv la orz şi hamei.
“Din păcate, la principalele ingrediente folosite la bere, orz şi hamei, suprafeţele şi volumul au scăzut în mod constant în ultimii ani. Dacă în anii '90 aveam o suprafaţă cultivată cu hamei de 270.000 hectare, acum mai avem doar 240 de hectare, chiar dacă sprijinul este destul de consistent şi sectorul beneficiază de un sprijin suplimentar. Poate nu este suficient, dar există 119 euro la hectar de la UE, la care se adaugă şi sprijinul suplimentar de la buget”, a spus şeful MADR.
În ceea ce priveşte orzul, suprafaţa a scăzut semnificativ în ultimii ani. “În 2011 am avut o suprafaţă cultivată cu orz de 515.000 hectare, iar în 2012 de 414.000 hectare. Producţia medie a fost la orz de 3,1 tone la hectar anul trecut şi de numai 2,4 tone anul acesta, din cauza secetei. Anul trecut am avut un an de excepţie în agricultură, chiar dacă nu s-au făcut lucruri extraordinare, ci pentru că a plouat când trebuie. Cu toate acestea, dacă la hamei asigurăm doar 10% din necesar din producţia internă, la orz asigurăm 50% din producţie', a subliniat ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a participat marţi la o conferinţă privind importanţa generării de valoare adăugată pentru produsele agricole prin includerea lor în circuitul de procesare, evenimentul fiind axat pe industria berii din România, care are un rol dovedit de multiplicare la nivelul sectorului agricol. sursa: Agerpres