Adama
Vinasa Rompak

SUNT un FERMIER MARE care se CHINUIE, FĂRĂ 5 BANI SUBVENȚIE și FĂRĂ 5 BANI DATORIE!

Publicat: 14 iunie 2016 - 16:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DEZASTRUL DIN AGRICULTURĂ. Nu sunt de acord că este dezastru în agricultură. Câmpurile din România arată bine. Sigur, sunt întârzieri la plata subvențiilor, dar nu e dezastru, spune ministrul agriculturii. Un fermier român, unul dintre cei mari, i-a explicat  marți ministrului, la o dezbatere de la Palatul Parlamentului, cum se traduce  DEZASTRUL din agricultură. Iată dialogul dintre ministrul agriculturii și un fermier din viața reală!

Eu vin din viața reală. Am o fermă de 200 de capete de bovine. Domnule ministru, dumneavoastră nu sunteți de acord cu cuvântul dezastru. Eu am să vă spun că acest cuvânt  dezastru vizavi de agricultura din România la această oră, niciodată nu a fost mai actual! Și am să vă explic. Nu spun că este dezastru în agricultură pentru faptul că nu arată bine câmpurile, nu arată bine vegetalul la această oră. Nu spun că este dezastru pentru faptul că nu avem producții. Chiar dacă le avem undeva la pragul mai de jos al producțiilor din Europa.

Nici nu am să spun că este dezastru pentru faptul că nu am luat NICI 5 BANI SUBVENȚIE. Nu am să spun! Am văzut că se spune că acela nu e fermier care stă și așteaptă subvenția. Eu vreau să vă spun că sunt un fermier care nu are nici 5 bani datorie. Sunt un fermier care are asigurate furajele pe doi ani  înainte. Dar sunt la această oră un fermier care mă chinui din răsputeri să-mi vând producția. Fac parte dintre acei fermieri care deja au dat drumul la lapte, la canal.

Îmi aduc aminte, în copilărie, aveam în cartea de istorie o poză din timpul crizei economice din 1928, sper că nu mă înșel, când dintr-o căruță se răsturnau bidoane cu lapte pe câmp. Vă rog să mă credeți că eu personal am retrăit această filă din cartea de istorie a copilăriei mele. Și cum s-a întâmplat acest lucru? Procesarorul mi-a spus de azi pe mâine: De mâine nu mai pot să-ți iau decât cantitatea asta! Bine și cu restul ce să fac. Faci ce vrei, îți recomand să-l bei, dacă poți. Și i-am dat drumul la canal. Ce măsuri poți lua într-o fermă în care operezi cu ființe vii, care sunt animalele?!  I-a explicat ministrului agriculturii fermierul Dorel Secară, vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FBCR).

Ce spune fermierul că a făcut ca să nu mai arunce laptele? Am încărcat urgent două camioane cu vaci cu lapte pe care le-am trimis la abatorul din Botoșani. Tocmai ca să-mi scad producția și să nu mai fiu nevoit să arunc laptele. Vreau să vă spun că în situația mea sunt foarte mulți fermieri (...) Domnule ministru, dezastrul din agrcultură de aici derivă, i-a spus Secară ministrului agriculturii.

Achim Irimescu a ținut să-i răspundă fermierului care și-a expus of-ul și durerea.

România are un potențial agricol extraordinar. Situația dezastruoasă nu se datorează dumneavoastră. E o diferență de interpretare. Agricultura României nu este în dezastru, este o agricultură super performantă. Necazul este însă că această criză în sectorul laptelui și al cărnii de porc nu se datorează României și nici măcar fermierilor europeni. Este un context internațional, este embargoul rus. (...)

Agricultura este viitorul. E adevărat că este o conjunctură extrem de nenorocită în această perioadă. Vă înțeleg perfect, că au întârziat cu cel puțin două luni plățile directe. Ar fi normal ca fermierul să fie cel perfomant, în sensul acesta am spus, și să nu aștepte subvenția. Acesta a fost înțelesul celor spuse de mine. Eu m-aș bucura ca subvenția să vină ca un sprijin suplimentar ca să achiziționați tehnologie ultra modernă, să fiți competitivi. Asta e ideea de fapt.  Subvențiile europene sunt destinate tocmai pentru a compensa faptul că sunt norme foarte înalte în agricultură, i-a spus fermierului ministrul agriculturii.

Achim Irimescu a adăugat că în timpul crizei puternice a laptelui din 2008 și 2009 din Uniunea Europeană alți fermieri au ales să facă altceva cu surplusul de lapte.

Unu, au vărsat laptele în fața Guvernelor. Doi, au pus laptele la pungă și s-au dus și l-au dat gratis în fața supermarketurilor. Să înțeleagă supermarketurile că nu e normal ca prețul să se ducă la producător nu știu cât și la consumator să fie altceva.

Dialogul dintre fermier și ministrul agriculturii s-a derulat în cadrul dezbaterii  cu subiectul ”Impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească”.

Vizualizat: 8538 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii