DEZASTRUL DIN AGRICULTURĂ. Nu sunt de acord că este dezastru în agricultură. Câmpurile din România arată bine. Sigur, sunt întârzieri la plata subvențiilor, dar nu e dezastru, spune ministrul agriculturii. Un fermier român, unul dintre cei mari, i-a explicat marți ministrului, la o dezbatere de la Palatul Parlamentului, cum se traduce DEZASTRUL din agricultură. Iată dialogul dintre ministrul agriculturii și un fermier din viața reală!
Eu vin din viața reală. Am o fermă de 200 de capete de bovine. Domnule ministru, dumneavoastră nu sunteți de acord cu cuvântul dezastru. Eu am să vă spun că acest cuvânt dezastru vizavi de agricultura din România la această oră, niciodată nu a fost mai actual! Și am să vă explic. Nu spun că este dezastru în agricultură pentru faptul că nu arată bine câmpurile, nu arată bine vegetalul la această oră. Nu spun că este dezastru pentru faptul că nu avem producții. Chiar dacă le avem undeva la pragul mai de jos al producțiilor din Europa.
Nici nu am să spun că este dezastru pentru faptul că nu am luat NICI 5 BANI SUBVENȚIE. Nu am să spun! Am văzut că se spune că acela nu e fermier care stă și așteaptă subvenția. Eu vreau să vă spun că sunt un fermier care nu are nici 5 bani datorie. Sunt un fermier care are asigurate furajele pe doi ani înainte. Dar sunt la această oră un fermier care mă chinui din răsputeri să-mi vând producția. Fac parte dintre acei fermieri care deja au dat drumul la lapte, la canal.
Îmi aduc aminte, în copilărie, aveam în cartea de istorie o poză din timpul crizei economice din 1928, sper că nu mă înșel, când dintr-o căruță se răsturnau bidoane cu lapte pe câmp. Vă rog să mă credeți că eu personal am retrăit această filă din cartea de istorie a copilăriei mele. Și cum s-a întâmplat acest lucru? Procesarorul mi-a spus de azi pe mâine: De mâine nu mai pot să-ți iau decât cantitatea asta! Bine și cu restul ce să fac. Faci ce vrei, îți recomand să-l bei, dacă poți. Și i-am dat drumul la canal. Ce măsuri poți lua într-o fermă în care operezi cu ființe vii, care sunt animalele?! I-a explicat ministrului agriculturii fermierul Dorel Secară, vicepreședintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FBCR).
Ce spune fermierul că a făcut ca să nu mai arunce laptele? Am încărcat urgent două camioane cu vaci cu lapte pe care le-am trimis la abatorul din Botoșani. Tocmai ca să-mi scad producția și să nu mai fiu nevoit să arunc laptele. Vreau să vă spun că în situația mea sunt foarte mulți fermieri (...) Domnule ministru, dezastrul din agrcultură de aici derivă, i-a spus Secară ministrului agriculturii.
Achim Irimescu a ținut să-i răspundă fermierului care și-a expus of-ul și durerea.
România are un potențial agricol extraordinar. Situația dezastruoasă nu se datorează dumneavoastră. E o diferență de interpretare. Agricultura României nu este în dezastru, este o agricultură super performantă. Necazul este însă că această criză în sectorul laptelui și al cărnii de porc nu se datorează României și nici măcar fermierilor europeni. Este un context internațional, este embargoul rus. (...)
Agricultura este viitorul. E adevărat că este o conjunctură extrem de nenorocită în această perioadă. Vă înțeleg perfect, că au întârziat cu cel puțin două luni plățile directe. Ar fi normal ca fermierul să fie cel perfomant, în sensul acesta am spus, și să nu aștepte subvenția. Acesta a fost înțelesul celor spuse de mine. Eu m-aș bucura ca subvenția să vină ca un sprijin suplimentar ca să achiziționați tehnologie ultra modernă, să fiți competitivi. Asta e ideea de fapt. Subvențiile europene sunt destinate tocmai pentru a compensa faptul că sunt norme foarte înalte în agricultură, i-a spus fermierului ministrul agriculturii.
Achim Irimescu a adăugat că în timpul crizei puternice a laptelui din 2008 și 2009 din Uniunea Europeană alți fermieri au ales să facă altceva cu surplusul de lapte.
Unu, au vărsat laptele în fața Guvernelor. Doi, au pus laptele la pungă și s-au dus și l-au dat gratis în fața supermarketurilor. Să înțeleagă supermarketurile că nu e normal ca prețul să se ducă la producător nu știu cât și la consumator să fie altceva.
Dialogul dintre fermier și ministrul agriculturii s-a derulat în cadrul dezbaterii cu subiectul ”Impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească”.