Adama
Vinasa Rompak

SUBVENȚIILE, Sfânta Mărie și Fondul Agricol de Investiții!

Publicat: 15 august 2016 - 14:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DORMIȚI LINIȘTIȚI, DRAGI AGRICULTORI. De ceva vreme tot aud și citesc tot felul de mesaje de genul „Stați liniștiți că la APIA se lucrează!” urmate apoi de mesaje de acest fel „Zi ratată la APIA! Aplicația pentru autorizarea la plată nu a funcționat deloc”. Tot e bine că la APIA s-a interzis excavatul iar Dorel a fost trimis la Olimpiadă. Dar apropo`, aceste mesaje îmi aduc aminte de FNI. De celebrul „Dormiți liniștiți că FNI lucrează pentru voi!”

Așa, dintr-una în alta, mă gândeam că Fondul Mutual ar trebui să fie dat unuia ca SOV. Chiar și de la mititica ar face în așa fel încât toată lumea să doarmă liniștită. Ar dispărea secetele și câmpurile aride, semințele s-ar planta singure iar combinele ar treiera direct euroi.

Mă întrebam și eu, așa ca un cârcotaș care sunt, de ce trebuie să subliniem faptul că o instituție lucrează?! Oare nu pentru asta este creată?!
Dar să vorbim un pic și de Sfânta Marie. Dacă tot e nevoie de miracole în țara noastră, o parte din conducerea Guvernului ar trebui să meargă în pelerinaj la Mânăstirea Nicula. Să dea ocol în genunchi mânăstirii și să se roage pentru un buget cât al Germaniei.

Poate Ministerul Agriculturii s-ar ruga pentru un Fond de Investiții Agricole. Sau, mai știu eu, pentru un manager luminat care să facă ceva cu cercetarea. Pentru că, dacă reforma cercetării nu v-a aduce și ceva bun, Irimescu va fi înjurat chiar și atunci când va emigra la Bruxelles.  Dar și cu bugetul Germaniei adus prin grația Maicii Domnului sunt convins că nu s-ar rezolva prea multe în țărișoara asta. Poate s-ar înmulți mașinile Ferrari și Lamborghini mânate cu foc de copiii abonaților la buget. Sunt sigur că nici măcar cu bugetul SUA nu am reuși să facem o autostradă de la un cap la altul. Pentru că s-ar licita mai dihai ca la Crhistie`s iar contestațiile s-ar soluționa după câteva cincinale.

Șpăgile ar fi mult prea consistente, iar asfaltul mult prea puțin și multe alte chestii dintr-astea, românești get-beget. Îmi aduc aminte când un primar a reușit să bage într-o localitate apă, gaze și canalizare într-un bun sfârșit, dar țugulanii aveau deja fântâni cu hidrofor, rezervoare cu gaz și fosă septică. S-ar putea ca atunci când vom avea în sfârșit autostrăzi, românii să circule doar cu avionul și elicopterul. Iar la casele de încasat taxa de autostradă să nu se mai înghesuie nimeni.

Dar o rugăciune nu strică nimănui. Chiar și fermierii ar trebui să se roage pentru ca ploile să vină după grafic. Deși știu că nu s-ar înțelege niciodată să facă un grafic pe acestă temă. Pentru că atunci când unul vrea ploaie altul are de arat sau de semănat. Dar un grafic cu ploile de peste an ar putea rezolva cu certitudine problema celor care nu vor să plătească pentru a-și iriga culturile nici atunci când apa este pompată pe canale. Motiv pentru care Irimescu s-a hotărât să nu-i mai despăgubească pe cei care au avut acces la apă dar nu au folosit-o. Ceea ce mi se pare mai mult decât corect!

Cât despre cei care au subvenții pe pășune, pe terenul agricol, pe tona de lapte, pe mucul și sfârcul vacii și nu întorc nimic statului ce să mai spun. Ar trebui instituțiile statului să le mai verifice și animalele. Am găsit în unele ferme vaci care mai aveau un pic și le lua vântul. Nu Sorin Ovidiu! Vaci care mâncau pe o pășune plină cu scaieți și tot felul de buruieni iar oamenii care se îngrijeau de ele erau ca sclavii de la Berevoiești. Știu că există și asemenea exploatații care nu au alt scop decât subvenția. Și în vegetal și în zootehnie. Iar despre aceste realității nu scoate nimeni un cuvânt deși trecem pe lângă ele zi de zi. Cum la fel știu că exploatații viabile primesc tot felul de piedici, de la controale excesive până la mari abuzuri ale administrației locale, pentru că „nu au sărit la cap” când a trebuit.

Nu am ajuns la Mânăstirea Nicula dar mă rog pentru binele agriculturii de aici. De lângă Biserica Mărcuța. Poate voi ajunge ziua în care APIA va ruga fermierii să-și ridice subvențiile iar ministerul va avea timp să se ocupe și de politici agricole. Că aproape că m-am săturat de veșnica pomenire a subvențiilor ca de coricove.

Vizualizat: 2510 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii