BANII MULȚI TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA MICII FERMIERI. Sunt din neam de ciobani și mă doare sufletul de micii fermieri! Sprijinul cuplat în zootehnie este pentru fermierii în dificultate. Trebuie să schimbăm regulile în așa fel încât banii să ajungă la fermierii în dificultate, susține ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Subvențiile mari din zootehnie ajung tocmai la fermierii români care nu o duc rău cu banii, în timp ce micii fermieri abia supraviețuiesc, a spus ministrul agriculturii la întâlnirea cu fermierii, organizată în Păltiniș. Pentru echilibrarea balanței se vor schimba criteriile de acordare a banilor.
De fapt, spune ministrul de resort, și Uniunea Europeană a gândit astfel lucrurile, ca subvențiile mari să ajungă la cei în dificultate. Greșeala s-ar fi ivit însă la stabilirea criteriilor de acordare a acestor bani. De exemplu, la ovine, fermierii care cresc sub 150 de capete nu au cum să încaseze sprijinul cuplat.
Sprijinul cuplat se dă pentru sectoarele cu dificultăți. Deci, eu nu am nimic și sper să nu se supere marii producători, dar vreau să scădem de la 600 de oi la 500 de capete. Am fost prin țară, am fost la Vatra Dornei și oamenii spuneau: domnule Irimescu, sunt prea multe 150 de oi pentru cine să primească. Banii sunt pentru cei în dificultate. Un fermier mare, în principiu, cu mii de oi nu este în dificultate. Să fim sinceri! Micii producători, însă, trebuie să-i încurajăm. Pentru că pe mine mă doare sufletul. Sunt din neam de ciobani, v-am spus. Astă vară am trecut pe Transalpina și s-au golit munții din zona mea de oi. Foarte grav!
Au apărut vacile, dar muntele e cu oaia. Ce se întâmplă? Ar trebui să vedem cum reușim să găsim acea transhumanță, să-i ajutăm pe cei care fac transhumanța. Dar, în mod cert, pentru producătorii care primesc subvenția și care trebuie ajutați, trebuie să coborâm clar numărul de oi. Că o fi 50, că o fi 60, că o fi 70, nu știu! Dar e clar că zona de munte este zona cea mai afectată și acolo trebuie să venim, sper să nu se supere cei care sunt în altă zonă, dar eu gândesc așa cum spune legislația europeană că banii, sprijinul cuplat în zootehnie se dă pentru sectoarele în dificultate.
Păi, nu vă supărați cel care are 10.000 de oi nu e în dificultate, e undeva la câmp și are tot ce-i trebuie. La munte, știm foarte bine ce înseamnă oaia pe vârful muntelui, declară ministrul Achim Irimescu.
Un fermier tânăr nu o să aibă bani să-și cumpere 500 de oi, dar va avea bani pentru 50 de oi, a mai spus ministrul agriculturii. Până una-alta, fermierii nu și-au primit nici acum sprijinul cuplat pentru ovine și caprine (SCZ), aferent campaniei 2015, dar nici ajutorul național tranzitoriu (ANTZ), singura schemă de plată acoperită de la bugetul național. Potrivit ministrului Achim Irimescu, nu e încă stabilită data de la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe autorizarea la plată a celor două subvenții pentru sectorul ovine și caprine. Nici cuantumul anunțat pentru 2015 nu este unul spectaculos, însumate cele două subvenții ar ajunge la 10 euro/cap de animal.