SUBVENȚIILE FERMIERILOR NEGOCIATE PROST CU UNIUNEA EUROPEANĂ. Este unul dintre marii fermieri din România. Are în proprietate o fermă cu 1.300 de vaci, exploatează aproximativ 2.000 ha și are o experiență de zeci de ani în agricultură. Fermierul Francisc Mozer din Satu Mare spune că agricultura e condusă prost, subvențiile se împart fără cap și că sprijinul cuplat uriaș ar fi o greșeală!
AM LUPTAT CA SĂ-MI LICHIDEZ FERMA DE VACI!
Francisc Mozer conduce Societatea Agricolă Petrești, Satu Mare, construită pe fosta Cooperativă Agricolă de Producție (CAP) din aceeași localitate. Fermierul se apropie de vârsta de 72 de ani, are o experiență acumulată în agricultura din România de aproape 4 decenii. În ciuda experienței și priceperii, fermierul a vrut să-și lichideze vacile de lapte. Prețul mic al laptelui, 60 de bani – 70 de bani pe litrul de lapte, prețul mic al cărnii de vită, 4 lei/kg de vacă reformă (vaci adulte), cheltuielile mari cu furajare animalelor au făcut ca ferma să fie considerată neprofitabilă.
A fost cineva din Maramureș la mine și am întrebat: cu cât cumpărați vaca reformă? Cu 4 lei/kg. Atunci, mai bine arunc vacile. Fac comparație cu Germania, vorbim de aceeași rasă, nu de aceeași calitate pentru că acolo vacile mănâncă tot felul de prostii și la noi mănâncă natural, acolo se vinde cu 5 lei – 6 lei/kg. Cu 6 lei/kg aș da o vacă reformă. Ei (nemții n.r.) lucrează după dorință și noi lucrăm cum putem, spune Mozer.
Fermierul a vândut tăurași în Israel cu 8,5 lei/kg. Dacă facem, din nou, o comparație cu Germania, prețul nu este mare, dar este acceptabil, dacă ne raportăm la piața europeană.
Chiar dacă a reușit să vândă la un preț acceptabil tăurașii și junincile le vinde cu 1.500 euro/junincă, fermierul spune că necazurile sunt multe în agricultura românească.
Am luptat ca să-mi lichidez ferma de vaci, spune fermierul. Era la un pas să-și ducă la capăt planul când s-a întâmplat ceva. Au intervenit, în această vară, subvențiile uriașe din zootehnie. Pentru că foarte mulți crescători de vite din România nu s-au încadrat la cerințele sprijinului cuplat, vite înscrise în Registrul genealogic, vârsta animalelor sub 8 ani, etc., cuantumul sprijinului cuplat pentru vite de carne și vaci de lapte a săltat spectaculos la sume de 1.222 de euro/vita de carne și 826 euro/vaca de lapte.
Fermierul s-a situat imediat pe un loc fruntaș în clasamentul subvențiilor acordate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). A încasat pentru anul 2015, pentru vacile de lapte, suma de 206.154 de euro. Și mai are de luat de la APIA un plus la subvenție de 92,94 euro/cap de vacă de lapte pentru că au rămas bani din bugetul alocat României de UE pentru sprijinul cuplat la bovine, iar acești bani se împart între aceiași fermieri care au încasat deja sume uriașe.
Necazurile nu au început în 2015. Este adevărat că am obținut subvenții mari, sunt mulțumit, dar cred că a fost o greșeală. Doresc să meargă în continuare așa pentru că ne-a ajutat foarte mult. Subvenție de peste 900 de euro/vacă de lapte! Nu s-a mai întâmplat așa ceva în istoria agriculturii românești. Ne-a ajutat foarte mult. Am luptat ca să-mi lichidez ferma de vaci, dar acum, cu acest ajutor din subvenții, am recuperat din pierderi, spune Francisc Mozer.
Fermierul nu vrea să se gândească la ce se va întâmpla în 2017, dacă acordarea acestor subvenții uriașe va avea un efect negativ pentru crescătorii de bovine din România, dacă Uniunea Europeană ne va sancționa în vreun fel sau ne va aloca un buget zgârcit.
SUBVENȚIILE AJUNG LA LEGUMICULTORI CARE VÂND LEGUME ADUSE DIN ALTĂ PARTE!
Banii europeni se dau la toți, nu gândește nimeni. Nu sunt împotriva subvenției pentru tineri sau împotriva sprijinului cuplat pentru legumicultură. Cunosc zone cu legumicultură, dar unul, un cultivator, nu arată ce a făcut. Asta nu o mai verifică nimeni, avertizează fermierul.
Pișcolt, Satu Mare, zonă cu tradiție în legumicultură ar trăi, în realitate, din vânzarea legumelor care vin cu camioanele de la Oradea. Arătați-mi 5 ha în Pișcolt unde sunt cultivate legume. În Pișcolt sosesc mașinile de la Oradea, de la piața en-gross, și descarcă marfă, cartofi, gogoșari, tot se descarcă acolo. Verificați sacii! Toți sunt la fel! Nu sunt legume produse la Pișcolt, acuză fermierul.
În Pișcolt, spune Francisc Mozer, ar fi un singur om care cultivă legume și care le vinde prin propriul magazin din orașul Satu Mare. Cu toate acestea, ar fi fost destui așa-ziși legumicultori care ar fi încasat sume uriașe din sprijinul cuplat acordat pentru 2015. Vă reamintim cuantumul acestui sprijin pentru câteva culturi: sprijin cuplat cartof de sămânță 23.745 euro/ha, sprijin cuplat cartofi timpurii, semitimpurii de vară 11.257 euro/ha, tomate pentru industrializare cultivate în câmp 13.669 euro/ha.
DE UNDE PORNESC NECAZURILE FERMIERILOR ROMÂNI
Nu știu cine a negociat subvențiile cu Uniunea Europeană. Un olandez primește 408 euro/ha, neamțul primește 330 de euro/ha și eu primesc 150 de euro/ha. Deci, de aici pornește totul. Și dacă în Germania e același preț la lapte, cum e în România, nu e totuna să obții 150 euro/ha sau 330 euro/ha, este nemulțumit Francisc Mozer. Fermierul mai spune că agricultura din România ar trebui să aibă o conducere implicată. Ministerul Agriculturii să revină la valoarea pe care a avut-o în urmă cu 25 de ani.
Potrivit Ministerului de Finanțe, ferma din Petrești a raportat pentru 2015 o cifră de afaceri de 8.543.800 lei și un profit de 23.095 lei. Societatea are un număr de 145 de angajați.
(Surse folosite: Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, ITV live, buletindecarei.ro, Ziarul Financiar)