MODIFICĂRI LEGE. Înăsprirea controalelor pentru fermierii români care accesează scheme de sprijin în agricultură! Ministerul Agriculturii stabilește printr-un proiect de Ordin de ministru că agricultorii vor fi supuși, pe lângă controale, și supracontroalelor dacă vor să încaseze subvențiile.
Potrivit proiectului de act normativ, orice fermier care solicită plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin trebuie să respecte normele privind ecocondiţionalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului calendaristic în cauză.
Organismele responsabile cu efectuarea controlului privind respectarea de către fermieri a normelor de ecocondiţionalitate, în raport cu domeniul de competenţă, sunt:
a) Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind apa şi biodiversitatea (SMR 1-3) şi bunele condiţii agricole şi de mediu privind apa, solul, peisajul şi nivelul minim de întreţinere a terenului agricol (GAEC 1-7);
b) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin unităţile din subordine, efectuează controlul şi supracontrolul cerinţelor legale în materie de gestionare privind siguranţa alimentară (SMR 4 şi 5), identificarea şi înregistrarea animalelor (SMR 6-8), bolile animalelor (SMR 9) şi bunăstarea animalelor (SMR 11-13);
c) Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) efectuează controlul şi supracontrolul cerinţei legale în materie de gestionare privind introducerea pe piaţă și utilizarea produselor de protecţie a plantelor (SMR 10).
ANF elaborează procedurile de control pentru cerinţele privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor (SMR 10), asigură instruirea inspectorilor fitosanitari în vederea efectuării controlului pe teren şi informează APIA în legătură cu neconformităţile constatate în cadrul acţiunilor proprii de inspecţie şi control cu privire la depozitarea, manipularea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor.
În acest scop, APIA încheie un acord de delegare cu ANF în care stabileşte planificarea acţiunilor de control pe teren, tipul controalelor ce trebuie efectuate, lista de verificare a cerinţelor obligatorii, completarea şi transmiterea rapoartelor de control, precum şi alte condiţii privind realizarea controlului, conform reglementărilor în vigoare.
Controlul respectării normelor de ecocondiţionalitate în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin se realizează pe eşantioanele de control şi supracontrol pentru ecocondiţionalitate stabilite de APIA şi se finalizează prin completarea rapoartelor de control şi supracontrol. ANSVSA și ANF asigură transmiterea rapoartelor de control şi supracontrol către APIA, în condiţiile stabilite în acordul de delegare.
ANSVSA și ANF au obligaţia de a raporta către APIA toate neconformităţile în materie de ecocondiţionalitate constatate în timpul acţiunilor de inspecţie şi control, atât în cadrul eşantionului de control şi supracontrol pentru ecocondiţionalitate, cât şi în afara acestuia, în structura de date agreată în acordul de delegare.
Aplicarea sancţiunilor administrative de reducere a plăţilor sau de excludere de la plată în cazul nerespectării cerinţelor prevăzute în anexă se realizează astfel:
a) AFIR elaborează, în colaborare cu organismele implicate în activitatea de control, sistemul de sancţiuni pentru măsurile de sprijin privind dezvoltarea rurală, ce se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, aplică sancţiunile în cadrul măsurilor de sprijin pe care le gestionează în mod direct şi se asigură de aplicarea corespunzătoare a sancţiunilor în cadrul măsurilor de sprijin delegate către APIA, prin acţiuni de supracontrol;
b) APIA elaborează, în colaborare cu organismele implicate în activitatea de control, sistemul de sancţiuni pentru plăţile directe, ajutoarele naţionale tranzitorii şi măsurile de piaţă, ce se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale și aplică sancţiunile în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pe care le gestionează.
Proiectul se află în dezbatere publică pe pagina Ministerului Agriculturii.
(Sursa: Proiectul de act normativ modifică Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.)