Adama
Vinasa Rompak

Subvențiile fermierilor români atârnă de respectarea acestor reguli! VEZI ce se schimbă în 2016!

Publicat: 05 aprilie 2016 - 10:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Orice fermier care solicită plăți directe și ajutoare naționale tranzitorii (ANT) trebuie să respecte aceste norme pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole, indiferent de mărimea exploatației agricole. Inclusiv pe parcelele neeligibile la plată!

Norme de ecocondiționalitate. Fermierii români știu acronimele GAEC, SMR, dar mulți dintre ei nu știu ce ascund aceste litere.  Nerespectarea regulilor ascunse sub aceste litere duc la tăierea din subvențiile cuvenite unui agricultor. Iată ce trebuie să știți despre normele care vă  pot influența plățile directe!

Ecocondiţionalitatea este un mecanism care condiționează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene și naționale (plăți directe, ajutoare naționale tranzitorii, plăți prin măsurile de dezvoltare rurală și măsuri de piață), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranța alimentară, sănătatea animalelor și a plantelor, bunăstarea animalelor, precum și menținerea terenurilor în bune condiții agricole și de mediu.

Scopul sistemului de ecocondiționalitate este acela de a contribui la dezvoltarea unei agriculturi durabile, printr-o sensibilizare mai puternică a fermierilor în legătură cu necesitatea respectării acestor norme.

Potrivit Regulamentului nr. 1306/2013 , normele privind ecocondiționalitatea cuprind:

1. Cerințele legale în materie de gestionare (SMR)
2. Bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC).

Pentru anul 2016, normele privind ecocondiționalitatea cuprind și obligația păstrării raportului dintre suprafața terenurilor destinate pajiștilor permanente și suprafața agricolă totală, declarate de fermieri în anul 2007, numit raport de referință.

Mediu, schimbări climatice, bunele condiții agricole ale terenurilor

Aspectul: Apa
SMR 1 – Protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole.
GAEC 1 – Crearea/menținerea benzilor tampon (fâșiilor de protecție) în vecinătatea apelor de suprafață.

1. Se mențin fâșiile de protecție existente pe terenurile agricole situate în vecinătatea zonelor de protecție a apelor de suprafață stabilite în conformitate cu prevederile legislației în domeniu.  Lățimea minimă a fâșiilor de protecție este de 1 m pe terenurile cu pantă de până la 12% și de 3m pe terenurile cu pantă mai mare de 12%, panta terenului fiind pantă medie a blocului fizic adiacent cursului de apă.

2. În cazul în care pe terenul agricol situat in vecinătatea zonelor de protecție a apelor de suprafață nu există fâșii de protecție, fermierul are obligația înființării și menținerii acestor fâșii, în conformitate cu prevederile Codului de bune practici agricole.

GAEC 2 – Respectarea procedurilor de autorizare, în cazul utilizării apei pentru irigații în agricultură: se respectă prevederile legale în acest sens.
GAEC 3 – Protecția apelor subterane împotriva poluării

Este interzisă poluarea apelor subterane prin deversarea directă sau prin descărcarea pe teren şi infiltrarea în sol a produselor ce conţin substanţe periculoase utilizate în agricultură.

Aspectul: Sol și stoc de carbon
GAEC 4 – Acoperirea minimă a solului
Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei.
GAEC 5 – Gestionarea minimă a terenului care să reflecte condițiile locale specifice pentru limitarea eroziunii.

1. Lucrările solului, inclusiv semănatul, pe terenul arabil cu panta mai mare de 12%, cultivat cu plante prășitoare, se efectuează de-a lungul curbelor de nivel.

2. Se menţin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007.

GAEC 6 – Menținerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile.

1. Floarea-soarelui nu se cultivă pe acelaşi amplasament mai mult de 2 ani consecutiv.
2. Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Aspectul: Biodiversitate
SMR 2 – Conservarea păsărilor sălbatice
SMR 3 – Conservarea habitatelor naturale și a speciilor de floră și faună sălbatică

Aspectul: Peisaj, nivelul minim de întreținere
GAEC 7 – Păstrarea elementelor de peisaj, incluzând arborii izolați și terasele existente pe terenul agricol, luând măsuri adecvate pentru a preveni instalarea vegetțtiei nedorite și asigurarea unui nivel minim de întreținere a terenului agricol

1. Se păstrează elementele de peisaj, incluzând arborii izolaţi şi terasele existente pe terenul agricol.
2. Fermierii trebuie să prevină instalarea vegetaţiei nedorite pe terenul agricol, inclusive pe terenul agricol necultivat.
3. Pajiştile permanente se întreţin prin asigurarea unui nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an.

Domeniul: Sănătate publica, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor

Aspectul: Siguranța alimentară
SMR 4 – Principii și cerințe generale ale legislației alimentare și proceduri în domeniul siguranței produselor alimentare
SMR 5 – Interzicerea utilizării anumitor substanțe cu efect hormonal sau tireostatic și a substantțlor betaagoniste în creșterea animalelor
Aspectul: Identificarea și înregistrarea animalelor
SMR 6 – Identificarea și înregistrarea suinelor
SMR 7 – Identificarea și înregistrarea bovinelor
SMR 8 – Identificarea  și înregistrarea animalelor din speciile ovină și caprină

Aspectul: Bolile animalelor
SMR 9 – Prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile (EST)

Aspectul: Produse de protecție a plantelor
SMR 10 – Introducerea pe piață a produselor de protecție a plantelor

Domeniul: Bunăstarea animalelor

SMR 11 – Norme minime privind protecția vițeilor
SMR 12 – Norme minime de protecție a porcinelor
SMR 13 – Protecția animalelor de fermă

Constatarea respectării sau nerespectării cerințelor de ecocondiționalitate se realizează prin acțiunile de control clasic pe teren, desfășurate de inspectorii APIA, respectiv ANSVSA, sau prin teledetecție.

Sancțiunile administrative pentru cazurile de nerespectarea SMR 11-13 privind bunăstarea animalelor se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Nerespectarea de către fermieri a normelor de ecocondiționalitate conduce la reducerea plăților sau excluderea de la plată, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai mulți ani (Reg. (CE) nr. 1306/2013 si OMADR pentru aprobare sistem de sancțiuni pentru Campania 2016), cu excepția cazurilor de forță majoră sau circumstanțe excepționale care au împiedicat respectarea acestor norme.

Fermierii care participă la Schema simplificată pentru micii fermieri nu sunt sancționați pentru nerespectarea acestor norme doar în cazul în care au angajamente pe pachetele de agromediu.

(Sursa: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Gorj; sursa foto: La pas prin România)

 

Vizualizat: 5673 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Norme GAEC şi SMR obligatorii din 2015

Norme GAEC şi SMR obligatorii din 2015

Începând din 2015, fermerii care solicită plăţi directe din bani europeni sau din bugetul naţional, precum şi cei care solicită fonduri europene prin anumite scheme de plăţi din PNDR 2014-2020 vor trebui să respecte 20 de norme privind ecocondiţionalitatea (GAEC şi SMR), potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii