UNDE S-AU BLOCAT SUBVENȚIILE! Guvernul tehnocrat se află pe ultima sută de metri! Primul ministru Dacian Cioloș dezvăluie în raportul făcut la un an de guvernare cine sunt cei care s-au jucat cu soarta fermierilor români! Cui ar aparține vina pentru întârzierea subvențiilor care le-a pricinuit atâtea necazuri agricultorilor.
Din cauza gestionării ineficiente a unui contract de software de 35 de milioane de euro, fostul guvern nu a reușit din 2014 până la sfârșitul lui 2015 să creeze sistemul IT pentru plata subvențiilor și modulele necesare pentru diferitele tipuri de subvenții. Sistemul a fost practic creat începând cu luna ianuarie 2016. Dezvoltatorii software și angajații Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) au reușit crearea sistemului în câteva luni. Din păcate, acest lucru a dus la întârzieri în plata subvențiilor aferente anului 2015, scrie în Raportul – Guvernul Cioloș, un an de mandat.
Primul ministru Dacian Cioloș se referă la contractul încheiat între APIA și consorțiul SIVECO-Teamnet Internațional pentru refacerea Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) care procesează cererile fermierilor și operează plățile către aceștia.
Evident, acest guvern ar fi plătit la timp subvențiile în 2016 dacă guvernul Ponta ar fi început pregătirile în anul 2014, atunci când s-a încheiat reforma PAC (Politica Agricolă Comună n.r.)– cum, de altfel, am și sugerat la acea vreme - și ar fi finalizat schemele de plată înainte de octombrie 2015. Evident, banii ar fi intrat mai devreme în conturile agricultorilor dacă guvernul precedent ar fi alocat resursele financiare și ar fi creat cadrul legal pentru dezvoltarea sistemului IT de plată a subvențiilor, la care nu s-a lucrat deloc până în noiembrie 2015, adaugă Cioloș.
Șeful Executivului explică și de ce au rămas, după expirarea termenului limită de plată 15 octombrie 2016, fermieri care nu și-au primit subvențiile pentru 2015.
Totalul de plăți directe APIA pe Campania 2015: peste 1,53 miliarde euro, 96% din totalul alocat României (de 1,59 miliarde euro). Diferența de 4% este cauzată de erori identificate în procesul de verificare a cererilor (control administrativ și control pe teren).
Până la sfârșitul acestei luni, plătim în avans 859 de milioane de euro pentru campania agricolă 2016 – adică mai mult de jumătate din subvenția pe anul viitor, pentru peste 600.000 de fermieri. Este o sumă record, suplimentată la rectificarea bugetară adoptată de Guvern.