SUBVENȚII DE LA STAT ȘI ACCES LA FONDURI EUROPENE! Legea pomiculturii ar fi fost schimbată pentru un fermier din Satu Mare, care deține cea mai mare plantație de goji din Europa. Legea a fost schimbată în așa fel încât fermierii care dețin astfel de plantații să poată beneficia de subvenții de la stat și să aibă acces la fondurile europene derulate prin PNDR 2020.
Plantația de goji de la Ciuperceni, Satu Mare, l-a uimit și pe ministrul agriculturii, Petre Daea, care a vizitat-o în vara lui 2017. Șeful de la Agricultură a avut o întâlnire cu producătorii de goji și le-a promis că vor fi sprijiniți financiar, așa cum se întâmplă în cazul fermierilor care mizează pe alte culturi agricole.
În acest moment, România are cea mai mare suprafață plantată cu goji din Europa, iar județul Satu Mare, cea mai mare suprafață plantată din România. Acestă cultură implică o muncă titanică, fructul se culege manual, bucată cu bucată din Iunie până în Noiembrie, a scris deputatul Ioana Bran, pe pagina sa de Facebook.
Fermierul Emeric Kolbaszer deține la Ciuperceni cea mai mare plantație de goji din România și din Europa. A început să se ocupe de acaestă cultură, mai puțin cunoscută în țara noastră, în urmă cu 7 ani. Investiția în această cultură se ridică la câteva zeci de mii de euro pe hectar. Intensiv, se pot cultiva și 3.000 de plante/ha. Un kilogram de fructe goji se vinde la prețul de 4 euro.
Acum, fermierul sătmărean a bifat altă reușită. După întâlnirea din vară cu ministrul agriculturii, a fost schimbată Legea pomiculturii. Cultivatorii de goji vor beneficia de subvenții de la stat și vor avea acces la fonduri europene.
Recent am aprobat în Parlament Legea Pomiculturii, neactualizată încă din 2003, care ajută producătorii de goji și de alte culturi mai noi să poată și ei primi subvenții de la stat și să acceseze fonduri europene. Deși în județul Satu Mare se cultivă goji din 2010, aceștia nu au putut beneficia nici de subvenții, nu au putut accesa nici fonduri europene, a declarat Ioana Bran.
Sursa foto: Facebook