Fermierii români care au exploatațiile agricole în regiuni din țară unde trăiesc anumite specii de păsări și fluturi încasează, pe lângă o subvenție pe suprafață de 170 euro/ha/an sau 220 euro/ha/an, și plăți compensatorii substanțiale. De la 150 de euro/ha până la 360 de euro/ha!
Pachetele de plăți fac parte din măsura 10 agromediu și climă delegată din PNDR 2014-2020 și gestionată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agricultorii români sunt obligați să respecte reguli stricte dacă vor să încaseze sutele de euro.
Măsura 10 agromediu și climă. Sumele acordate fermierilor și regulile care trebuie respectate!
Pachetul 3 – pajişti importante pentru păsări
Sub-pachetul 3.1 – Crex crex –3.1.1. lucrări manuale – 261 euro/ha/an. 3.1.2 Lucrări cu utilaje ușoare – 182 euro/ha/an.
Cositul se poate efectua doar după data de 31 iulie.
Cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia.
Păşunatul se va efectua cu maximum 0,7 UVM pe hectar.
Lucrările cu utilaje mecanizate nu sunt permise pe suprafaţa pajiştilor aflate sub angajament, cu excepţia celor operate cu forţă animală (pentru varianta 3.1.1) sau lucrările se pot efectua cu utilaje mecanizate de mică capacitate (cosit cu utilaje cu lama scurtă și viteză mică de deplasare), fiind interzisă folosirea utilajelor grele (pentru varianta 3.1.2).
Sunt interzise acţiunile care să conducă la accelerarea drenajului natural al pajiştilor aflate sub angajament.
Sub-pachetul 3.2 – Lanius minor şi Falco vespertinus. Varianta 3.2.1 lucrări manuale – 159 euro/ha/an. Varianta 3.2.2 lucrări cu utilaje ușoare – 80 euro/ha/an.
Cositul trebuie efectuat cel mai târziu până la data de 1 iulie.
Păşunatul se va efectua cu maximum 1 UVM pe hectar.
Lucrările cu utilaje mecanizate nu sunt permise pe suprafaţa pajiştilor aflate sub angajament cu excepţia celor operate cu forţă animală (pentru varianta 3.2.1) sau lucrările se pot efectua cu utilaje mecanizate de mică capacitate (cosit cu utilaje cu lama scurtă și viteză mică de deplasare), fiind interzisă folosirea utilajelor grele (pentru varianta 3.2.2).
Pentru ambele sub-pachete ale Pachetului 3:
Utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor este interzisă.
Utilizarea tradiţională a gunoiului de grajd este permisă până în echivalentul a maxim 40 kg N sa/ha (1 UVM/ha).
O bandă necosită, lată de 3 metri, va fi lăsată pe marginile fiecărei parcele (poate fi cosită după data de 1 septembrie).
Pachetul 6 – pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.). Lucrări manuale – 361 euro/ha/an. Lucrări cu utilaje ușoare – 282 euro/ha/an.
Utilizarea fertilizanţilor chimici şi a pesticidelor este interzisă.
Utilizarea tradiţională a gunoiului de grajd este permisă până în echivalentul a maximum 40 kg N s.a./ha (1 UVM/ ha),
Cositul poate începe doar după data de 25 august.
Lucrările cu utilaje mecanizate nu sunt permise pe suprafaţa pajiştilor aflate sub angajament, cu excepţia celor operate cu forţă animală (pentru varianta 6.1) sau lucrările se pot efectua cu utilaje mecanizate de mică capacitate (cosit cu utilaje cu lama scurtă și viteză mică de deplasare), fiind interzisă folosirea utilajelor grele (pentru varianta 6.2).
Păşunatul se efectuează cu maxim 0,7 UVM pe hectar.
Sunt interzise acţiunile care să conducă la accelerarea drenajului natural al pajiştilor aflate sub angajament.
Pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis) – 250 euro/ha/an
În fiecare an de angajament, după data de 15 septembrie, trebuie înfiinţată o cultură de cereale de toamnă (grâu, orz, secară, triticale) sau de rapiţă,
Însămânţarea cerealelor de toamnă (grâu, orz, secară, triticale) sau a rapiţei trebuie finalizată înainte de data de 15 octombrie. Pe perioada de 5 ani a angajamentelor este obligatorie înfiinţarea în cel puţin 2 ani a culturii de porumb pe timpul verii.
În situaţia în care se înfiinţează o cultură de porumb, în anul respectiv, pe parcela angajată, cultura de toamnă este încorporată în sol până cel târziu la finalul lunii martie.
Parcelele angajate vor putea fi însămânţate cu porumb, dar nu mai târziu de data de 15 mai, iar porumbul nu va fi recoltat înainte de data de 15 septembrie.
La recoltarea culturii de porumb este lăsată o suprafaţă nerecoltată de minim 5 % şi maxim 10 % sau în situaţia în care nu este înfiinţată o cultură de porumb, în anul respectiv de angajament fermierul este obligat să asigure o cantitate de 100 kg de porumb boabe pe hectar, în cel puţin un punct de hrănire situat pe suprafaţa fiecărei parcele angajate.
Pesticidele şi fitostimulatorii (îngrăşămintele) nu pot fi folosite în perioada cuprinsă între însămânţarea culturii de toamnă şi 15 martie.
Se interzic lucrările agricole şi/sau păşunatul în perioada 15 octombrie – 15 martie.
Este interzisă folosirea metodelor de alungare a păsărilor în perioada cuprinsă între 15 octombrie şi 31 martie.
Suprafaţa care face obiectul angajamentului trebuie să fie diferită de cea pentru care este obligatorie respectarea pe timpul iernii a standardului GAEC 4 referitor la protecţia solului (20% din suprafaţa de teren arabil a fermei).
(Sursa: Ghidul informativ pentru beneficiarii măsurilor de mediu și climă PNDR 2014-2020, MADR)