BUGET REDUS PENTRU AGRICULTURA EUROPEANĂ. "Uniunea Europeană (UE) trebuie să reducă subvențiile ca parte a viitoarelor reforme, pentru a face față așteptatei scăderi a bugetului destinat agriculturii, în urma ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar (Brexit)".
Declaraţia a venit din partea comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, transmite Reuters. Comisarul a precizat că intenționează să reintroducă o propunere pe care Germania a respins-o până acum, prin care vor fi reduse semnificativ subvențiile pentru beneficiarii cu ferme mai mari. "Trebuie să găsim metode de a acorda mai mulți bani fermelor mici și mijlocii", a spus acesta.
Bani mai multi pentru sustenabilitate
De asemenea, Hogan propune ca fermierii care adoptă practici sustenabile în cultivarea pământului ar trebui să fie cei mai mari beneficiari ai viitoarelor subvenții. Acesta a adăugat: "Dacă fermierii vor să obțină subvenții directe, ei trebuie să contribuie mai mult la obținerea obiectivelor comune".
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în România sunt la ora actuală 3,6 milioane de exploatații agricole (ferme sau gospodării), care reprezintă 30% din exploatațiile agricole existente la nivelul Uniunii Europene.
În ceeea ce priveşte ţara noastră, “vom pierde 80 de milioane de euro din banii europeni care ne vin anual de la UE”, anunţa încă din toamna anului trecut Achim Irimescu, ministrul agriculturii la acea dată.
“Un prim calcul indică faptul că Marea Britanie contribuie anual cu 13 miliarde de euro la bugetul european, care în acest an este format din credite de angajament şi credite de plată. Creditele de angajament sunt 144 miliarde de euro la bugetul european şi putem face un calcul ce înseamnă retragerea a 13 miliarde de euro. Am verificat cu colegii de la Bruxelles şi ar afecta cu circa 2-3 procente bugetul european pentru România.”, spunea Irimescu.
(Sursa folosită: Agerpres)