IMPORTANT APIA! Până la încasarea integrală a subvențiilor care li se cuvin, fermierii din sectorul vegetal beneficiază de adeverințe de finanțare eliberate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Adeverința vă asigură un împrumut garantat cu un procent din suma pe care trebuie să o încasați din subvențiile aferente lui 2017. APIA vă spune ce pași trebuie să urmați ca să obțineți acest act.
Agenția de Plăți a demarat din 10 iulie 2017 eliberarea adeverințelor de finanțare pentru fermierii din sectorul vegetal, adeverințe-punte.
PAȘII PENTRU ÎNCASAREA BANILOR CU AJUTORUL ADEVERINȚEI
1. Fermierii se vor prezenta la sediile Centrelor judeţene/locale la care au depus cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă şi vor solicita în scris prin Cererea de eliberare a adeverinţei de înregistrare fermier (ANEXA A pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru înverzire, măsurile compensatorii de dezvoltare rurală) eliberarea “Adeverinţei de înregistrare fermier” ANEXA 1 pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributiva, plata pentru înverzire, măsurile compensatorii de dezvoltare rurală (măsurile delegate).
2. Odată cu depunerea cererii de eliberare a adeverinţei, fermierul va depune şi o copie a CI/BI şi originalul împuternicirii de reprezentare (în cazul persoanelor juridice) şi se va angaja în scris că nu îşi va schimba coordonatele bancare ulterior eliberării adeverinţei. Schimbarea coordonatelor bancare se poate realiza doar cu acordul expres al băncii creditoare, APIA fiind înştiinţată de acest lucru de către fermier.
3. Cererea de solicitare a adeverinţei va fi înregistrată într-un Registru cu destinaţie specială, denumit, Registrul de Intrări/Ieşiri pentru Adeverinţe Înregistrare Fermier.(Anexa C ) Cererea scrisă, va fi repartizată, de către Şeful Serviciu IACS/Şeful Birou Centrului Local, funcționarului desemnat pentru instrumentarea eliberării adeverinţelor, din cadrul APIA Judeţean/Local. Desemnarea funcționarului responsabil cu instrumentarea eliberării adeverinţelor se va efectua prin notă internă în care se va stipula obligaţia respectării prevederilor prezentei proceduri.
4. Adeverinţa va fi eliberată în situaţia în care toate condiţiile din prezenta procedură vor fi îndeplinite cumulativ de către fermier; în caz contrar fermierului i se va elibera o “Înştiinţare negativă” (ANEXA B din prezenta procedură cu privire la motivul respingerii eliberării adeverinţei, care va fi înregistrată în Registrul cu regim special, denumit, Registrul de Intrări/Ieşiri pentru Adeverinţe Înregistrare Fermier.Având în vedere faptul că, Adeverința este unică, pentru toate schemele/măsurile de sprijin, menționate în convențiile încheiate cu băncile, în situația în care fermierul nu îndeplinește condițiile pentru acordarea adeverinței pentru toate schemele/măsurile solicitate (incluse în convențiile încheiate), adeverința se va elibera pentru schemele/măsurile pentru care îndeplinește condițiile, iar pentru celelalte se va întocmi înștiințare negativă (anexa B)
5. Copia xerox a înştiinţării negative împreună cu cererea de eliberare a adeverinţei vor fi introduse în dosarul fermierului,
6. Termenul de eliberare a adeverinţei sau a înştiinţării negative de către APIA este de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării fermierului la APIA.
7. În cazul în care beneficiarul unei scheme de sprijin primeşte o adeverinţă de la centrul judeţean/local, pentru una din băncile creditoare, dar din motive ce decurg din procedura internă a băncii respective, nu i se acordă creditul, acesta se poate adresa altei bănci creditoare cu care APIA a încheiat Convenţia.
8. Pentru aceasta, femierul va solicita ”Acordul expres” al băncii respective (menţionată în adeverinţă). Prin acest acord banca confirmă faptul că acceptă schimbarea. Totodată, banca va înapoia fermierului originalul adeverinţei depusă de către acesta la solicitarea creditului. Originalul adeverinţei va fi depus de către fermier la APIA în vederea eliberării unei noi adeverinţe, completând din nou documentele specificate în prezenta procedură.
9. În cazul în care beneficiarul nu se prezintă să-şi ridice adeverinţa în perioada stipulată în procedura internă de lucru, angajatul desemnat pentru instrumentarea eliberării adeverinţelor, va scrie pe ea anulat şi va opera această menţiune în Registrul de intrări/ieşiri pentru Adeverinţe Înregistrare fermier.
10. În situaţia în care fermierul nu mai doreşte să acceseze creditul pentru capitalul de lucru trebuie să restituie la APIA adeverinţa eliberată (în original). Funcționarul o va primi, o va anula conform celor menţionate mai sus şi o va ataşa la dosarul fermierului.
Valoarea creditului va fi de până la 80% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Toate convențiile încheiate între Agenție, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.
Sursa: APIA Gorj