Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le promite fermierilor români că le va plăti în această săptămână avansul din plata pe suprafață. Daniel Constantin a precizat că ziua din care vor începe plățile către fermieri ar fi marți, 17 noiembrie. Sunt agricultori care nu vor beneficia de acest avans.
Aproximativ 960.000 de fermieri români și-au depus cererea unică de plată la APIA. Nu toți vor beneficia de un avans din schema de plată unică pe suprafață (SAPS).
Fermierii care sunt în eșantioanele de control și verificările sunt în desfășurare nu vor fi incluși pe lista celor care primesc avansul din SAPS. Așa s-a procedat și în anii anteriori, susțin surse APIA. Extrem de important și de bine de știut că nu primesc avansul pe suprafață nici fermierii care au ghinionul să aibă o parcelă, două, trei, etc. într-un bloc fizic aflat în eșantionul de control. Să dăm un exemplu ipotetic. Presupunem că doi fermieri au parcele în același bloc fizic. Unul este în eșantionul de control, iar celălalt, nu. Pentru că blocul fizic în cauză se află în eșantionul de control, nu va primi avansul pe suprafață nici cel controlat, dar nici fermierul care nu este sub control.
Fermierii care au debite la APIA, debite apărute în urma sancțiunilor aplicate în anii anteriori, nu pot să beneficieze de un avans la plățile directe. Sunt mulți agricultori care au debite mici, sume derizorii prin comparație cu suma pe care ar trebui să o primească avans la plata pe suprafață. Mulți fermieri au luat cu asalt centrele județene APIA cu gândul să-și plătească sancțiunile. Unii ar avea de achitat 200 sau 300 de lei. Nu pot să facă acest lucru pentru că și aceste sancțiuni trebuie introduse în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS). Operațiunea, spun surse APIA, ar necesita aproximativ o lună.
Vestea bună este că modulul de zootehnie funcționează și astfel între fermieri și plăți nu ar mai sta nicio piedică. Este modulul din programul informatic care nu funcționa corelat cu celelalte module.
Citește aici despre softul cu care lucrează APIA!
În softul cu care lucrează APIA există câte un modul pentru fiecare schemă de plată. De săptămâna trecută, de joi, modulul de zootehnie ar fi început să funcționeze, astfel angajații APIA din teritoriu ar fi reușit să introducă datele declarate de agricultori în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), susțin surse APIA București.
Cuantumul plății unice pe suprafață este 77,42 euro/ha (HG 900/3 noiembrie 2015). Fermierii vor primi în avans 70% din această sumă, 53,42 euro/ha.