FOARTE PUȚINI FERMIERI ROMÂNI AJUNG LA SPRIJINUL CUPLAT! Europarlamentarul Daniel Buda (PPE) a observat că foarte puțini fermieri români, în special cei care dețin ferme de creștere a animalelor, încasează sprijinul cuplat, cea mai mare subvenție din zootehnie. Daniel Buda a remarcat și fenomenul polarizării: doar 2% din fermierii români exploatează jumătate din suprafața agricolă a țării, iar restul de 98% lucrează cealaltă jumătate.
Subvenţiile acordate la nivel naţional sunt extrem de mici pentru fermele de animale, iar cei care sunt eligibili pentru sprijinul cuplat zootehnic sunt foarte puţini raportat la numărul total de ferme din România, a declarat europarlamentarul pentru Bursa.
Eurodeputatul, membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a mai spus că fermierii români nu rezistă pe piață din pricina concurenței neloiale făcută de produsele importate.
Concurența neloială este ca o bombă atomică cu efect întârziat pentru fermierii din România. Dificultăţile fermierilor derivă din faptul că preţul produselor importate şi comercializate în România este mult sub preţul de cost. Astfel, un fermier autohton care deţine fermă de porci, abator şi spaţiu propriu de comercializare trebuie să vândă kilogramul de carne la 3,5 euro pentru a supravieţui pe piaţă. Carnea importată este vândută în supermarketuri la un preţ de doar 2,5 euro, mult sub preţul de cost în orice parte a Europei.
Crescătorii de ovine au semnalat o altă problemă importantă cu care se confruntă, şi anume lipsa centrelor de sacrificare a animalelor. Funcţionarea unui număr mai mare de astfel de centre le-ar permite crescătorilor de ovine să îşi valorifice mai bine producţia de carne, iar consumatorii ar avea garanţia respectării unor standarde înalte de siguranţă alimentară
Cât privește sectorul vegetal, acesta este dominat de fenomenul polarizării.
Doar 2% dintre fermierii de la noi din ţară exploatează 50% din suprafaţa ţării, iar restul de 98% exploatează cealaltă jumătate, a subliniat Buda. Europarlamentarul susține că acest fenomen are loc pentru că marii fermieri îi absorb treptat pe cei mici, iar dacă acest fenomen continuă până în anul 2020, ne vom confrunta cu mari probleme sociale, întrucât majoritatea celor care se ocupau de agricultură vor avea nevoie de noi locuri de muncă. Acest lucru este dificil, având în vedere faptul că nu avem suficiente zone industriale unde să poată fi cooptaţi sau alte zone unde să găsească un obiect de activitate, lucru care va crea o problemă socială extrem de mare.