NU VĂ PIERDEȚI BANII ȘI TIMPUL! Fermierii români trebuie să știe ce riscă în cazul în care au bifat în cererea unică o schemă de plată pentru care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate sau pentru care nu-și respectă obligațiile. Nu vor încasa subvenția, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură le poate aplica sancțiuni usturătoare. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile de care aveți mare nevoie!
PLĂȚI NECUVENITE ȘI SANCȚIUNI ADMINISTRATIVE!
Dacă se constată că un beneficiar nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligaţii legate de condiţiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislaţia agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau acesta se retrage în întregime sau parţial şi, după caz, drepturile la plată aferente menţionate la articolul 21 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 nu se alocă, sau se retrag.
Recuperarea plăţilor necuvenite din Regulamentul (UE) nr. 809/2014 prevede:
În cazul efectuării unei plăţi necuvenite, beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul. Cum se calculează? Dobânzile se calculează pentru perioada cuprinsă între termenul limită de plată pentru beneficiar, termen care este indicat în ordinul de recuperare şi care nu poate depăşi 60 de zile, şi data rambursării sau a deducerii.
Rata dobânzii aplicabile se calculează în conformitate cu dreptul naţional, dar nu poate fi mai mică decât rata dobânzii aplicabile prevăzută de dispoziţiile naţionale pentru recuperarea sumelor necuvenite.
IMPORTANT! Obligaţia de rambursare nu se aplică dacă plata a fost efectuată ca urmare a unei erori a autorităţii competente sau a unei alte autorităţi şi dacă eroarea nu ar fi putut fi depistată în mod rezonabil de beneficiar.
Totuşi, în cazul în care eroarea este legată de date faptice pertinente pentru calculul plăţii în cauză, fermierul nu este obligat să ramburseze suma numai dacă decizia de recuperare nu a fost comunicată în termen de 12 luni de la efectuarea plăţii.
RECUPERAREA SUMELOR
Dacă se constată că un beneficiar nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligaţii legate de condiţiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislaţia agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau acesta se retrage în întregime sau parţial şi, după caz, drepturile la plată aferente nu se alocă, sau se retrag.
Cuantumurile, inclusiv dobânzile aferente şi drepturile la plată vizate de retragere se recuperează. (art. 63, alin. 1, 3 din Regulamentul CE nr. 1306/2013).
Sprijinul solicitat se refuză sau se retrage în întregime dacă nu sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate.
Sprijinul solicitat se refuză sau se retrage în întregime sau parţial dacă nu sunt îndeplinite următoarele angajamente sau alte obligaţii:
Angajamentele stabilite în programul de dezvoltare rurală. Când decide proporţia în care refuză sau retrage sprijinul în urma neîndeplinirii angajamentelor sau a altor obligaţii, statul membru UE ţine seama de gravitatea, amploarea, durata şi repetarea neconformităţii legate de condiţiile pentru sprijin.
În cazul angajamentelor sau plăţilor multianuale, retragerile se aplică şi cuantumurilor deja plătite în anii anteriori pentru aceeaşi operaţiune.
În cazul în care evaluarea de ansamblu duce la constatarea unei neconformităţi grave, sprijinul nu se plăteşte sau se retrage în întregime. Totodată, beneficiarul este exclus de la aceeaşi măsură sau de la acelaşi tip de operaţiune pentru anul calendaristic în care se face constatarea şi pentru anul calendaristic următor.
În cazul în care se stabileşte că beneficiarul a furnizat dovezi false pentru a primi sprijinul sau nu a furnizat informaţiile necesare din motive de neglijenţă, sprijinul se refuză sau se retrage în întregime. Totodată, beneficiarul este exclus de la aceeaşi măsură sau de la acelaşi tip de operaţiune pentru anul calendaristic în care se face constatarea şi pentru anul calendaristic următor. (art. 35 alin. 4 din Regulamentul CE nr. 640/2014)
Sursa: APIA