AJUTOR NAȚIONAL TRANZITORIU ÎN ZOOTEHNIE. Fermierii români ne întreabă mereu care sunt condițiile pentru a obține subvențiile pentru animale de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO vă furnizează toate informațiile de care aveți nevoie, așa cum sunt prevăzute în cele mai recente modificări legislative.
Campania de depunere a cererilor unice de plată începe pe data de 1 martie 2017 și se încheie la 15 mai 2017. Ca să nu pierdeți subvențiile de care puteți să beneficiați trebuie să fiți informați în momentul completării cererii unice de plată.
CINE ARE DREPTUL LA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU (ANTZ)!
ANTZ este acordat de la bugetul de stat fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:
a) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
b) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
c) schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine
SECTOR LAPTE
Plata ANTZ, bovine de lapte și de carne, ovine și caprine, se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte, produsă şi înregistrată la livrări şi/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2012-2013.
Plata ANTZ pentru fermierii crescători de bovine nou- înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2013-2014 și cei nou-înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2014-2015, se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte, produsă şi înregistrată la livrări şi/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă de referinţă.
Începând cu anul de cerere 2016, ANTZ pentru schema decuplată de producție, specia bovine de lapte, se acordă fermierilor crescători de bovine care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării ANTZ, exploataţia să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;
b) solicitantul să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul de cotă de referinţă;
c) solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2014-2015.
Plata ANTZ se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte, produsă şi înregistrată la livrări şi/sau vânzări directe în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă de referinţă.
Începând cu anul de cerere 2016, ANTZ pentru schema decuplată de producție, specia bovine de lapte, se acordă şi fermierilor crescători de bovine, neînregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte până la data de 1 aprilie 2015, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării ANTZ, exploataţia să fie înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine;
b) solicitantul să fi comercializat o cantitate de minimum 3 tone de lapte în perioada de referinţă.
Plata ANTZ, pentru acești fermieri, se acordă pentru o cantitate de minimum 3 tone de lapte comercializată în perioada de referinţă.
Acești fermieri trebuie să prezinte unul dintre următoarele documente:
- copie de pe cel puţin un contract cu un prim-cumpărător, valabil pe o perioadă de minimum 6 luni, însoţită de copii de pe facturi sau de pe file din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul care efectuează comercializarea de lapte, din care să rezulte cantitatea de lapte comercializată pentru perioada de referinţă.
SECTOR CARNE
ANTZ se acordă pentru fermierii care îndeplinesc următoarele condiții:
- deţin un efectiv de minimum 3 capete de bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 17 aprilie 2014, înregistrate în RNE;
- deţin un efectiv de minimum 3 capete de bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 martie 2015, înregistrate în RNE.
Plata ANTZ se acordă pentru minimum 3 capete de bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă.
Plata ANTZ se acordă pentru un efectiv de minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţie la data de referinţă.
OVINE ȘI CAPRINE
Efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ să fie menţinut în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere pe perioada de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată.
Sunt eligibile la plată inclusiv femelele de ovine şi/sau femelele de caprine care în perioada celor 100 de zile au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile deţinute de acelaşi beneficiar sau în exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.
IMPORTANT! Pentru cererile unice de plată depuse în termen şi în perioada cu penalizări, data-limită privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi, respectiv, cea a începerii perioadei de reţinere este data-limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări.