Ce plătește, în acest moment, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)? Ioan Merca, directorul general APIA, a anunțat emoționat și cu mare bucurie în glas că a început din 8 aprilie 2016 plata subvenției pe suprafață și a schemei pentru micii fermieri. În realitate, câți bani ajung în buzunarele agricultorilor?
Cu schema pentru micii fermieri, 1.250 euro/fermă, pentru exploatațiile agricole sub 7 ha, ar fi blocaje. Unele județe spun că au pus pe lista de plată și această schemă, altele au probleme cu modulul. Este neclar ce se întâmplă cu plata pentru micii fermieri și niciun fermier nu ne-a spus că ar fi primit acești bani.
Subvenția pe suprafață este compusă din 5 scheme de plată.
Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) 79,73 euro/ha, plata redistributivă 5 euro/ha (între 1 ha și 5 ha) și 51,07 euro/ha (între 5 ha și 30 ha inclusiv), plata pentru tineri fermieri 19,93 euro/ha, plata pe înverzire 59,12 euro/ha și ajutorul național tranzitoriu în sectorul vegetal (ANT1) 19,19 euro/ha.
Din aceste 5 scheme, în acest moment, APIA plătește doar două! Și anume, SAPS și plata redistributivă. Unde este cazul mai achită și plata pentru tineri fermieri.
Plata pe înverzire, cei 59,12 euro/ha, nu poate fi achitată pentru că modulul de calcul nu este implementat în sistemul informatic. Suntem în testare și nu știu dacă durează o săptămână sau două, a declarat Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA, la conferința de presă organizată pe 11 aprilie 2016.
Ajutorul național tranzitoriu, ANT1, este singura componentă acoperită din bugetul național și durează eliberarea banilor din contul Ministerului Agriculurii, transferarea lor în contul APIA, de aici virarea către trezorerie și abia după aceea către conturile bancare ale fermierilor.
Deci, la un calcul, fermierii români au primit, care au primit deja, până-n acest moment, doar SAPS 79,73 euro/ha și plata redistributivă, 5 euro/ha până la 5 ha și 51,07 euro/ha până la limita de 30 ha.
Aceste sume sunt transferate pentru fermierii din sectorul vegetal.
În sectorul zootehnic nu s-a achitat nicio subvenție pe cap de animal. APIA trebuie să plătească sprijinul cuplat la bovine, caprine și ovine. La caprine și ovine, ministrul agriculturii a anunțat un sprijin cuplat de 16 euro/cap de animal.
La bovine, este neclar, ministrul Achim Irimescu a declarat că s-ar putea dubla suma. Era vorba de 250 euro/cap de vacă de lapte și 300 de euro/cap de vită de carne. Dacă se dublează aceste sume, un crescător de bovine are toate șansele să încaseze 500 euro – 600 euro/cap de vacă.
Cu ajutorul național tranzitoriu (ANT) situația este în ceață. Baza de date cu animale abia a fost importată de APIA de la ANSVSA. La această oră, nu se știe câte animale sunt eligibile la plată și nu se poate determina un cuantum ANT.