SĂ NU DISPARĂ SUBVENȚIA PE SUPRAFAȚĂ. Noul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Teodor Mihalcea, a participat la Reuniunea Grupului de la Vișegrad 3+4 (România, Bulgaria, Slovenia), care s-a desfășurat la Varșovia, în perioada 25-26 octombrie 2016. De interes pentru fermierii români este că țara noastră susține creșterea sprijinului financiar pentru cooperative cu 20% și menținerea plăților directe pe suprafață și după anul 2020 când va interveni o nouă Politică Agricolă Comună (PAC).
România susține revizuirea Anexei II din Reg. (UE) nr.1305/2013, respectiv creșterea cu 20% a ratei de sprijin pentru cooperativele care vor să facă investiții în procesare, încurajând astfel asocierea și, implicit, realizarea de investiții colective în interesul membrilor. De asemenea, țara noastră insistă pentru menținerea plăților directe pe suprafață - SAPS (schema unică de plată pe suprafață) și după 2020, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis AGROINFO.
Alte teme discutate în cadrul Reuniunii Grupului de la Vișegrad au vizat:
- "pachetul de igienă" - stabilirea unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, în ceea ce privește posibilitatea de sacrificare a animalelor în fermă, care ar putea fi apoi oferite la vânzare pe piața locală.
Dezbaterea este de interes pentru România, producătorii români de dimensiuni mai mici solicitând norme simplificate și mai flexibile. În prezent, România lucrează la o modificare a cadrului legislativ privind condițiile minime de funcționare a abatoarelor de capacitate mai mică prin care se definesc: abatoare de capacitate mică, centre și puncte de sacrificare, cu limitarea numărului maxim de capete/lună care pot fi sacrificate în aceste tipuri de unități, a afirmat Teodor Mihalcea, secretar de stat.
- luarea de măsuri pentru combaterea efectelor și prevenirea răspândirii pestei porcine africane în Europa, inclusiv cu alocarea de sprijin financiar pentru ţările care sunt afectate, dar şi pentru ţările din vecinătatea focarelor de infecție, cum e şi România, pentru a le sprijini în eforturile lor de prevenire a răspândirii epidemiei - solicitare adresată Comisiei Europene;
- creşterea potenţialului de cercetare în domeniul agricol al ţărilor din Europa Centrală şi de Est;
- mecanismele de piaţă din sectoarele cerealelor şi zahărului (în contextul eliminării cotelor de producţie la zahăr începând cu 1 octombrie 2017).
În cadrul întâlnirii a fost adoptată declaraţia comună a Miniştrilor agriculturii din Grupul Vişegrad 4+3 (Bulgaria, România şi Slovenia) cu privire la creşterea potenţialului de cercetare al ţărilor din Europa Centrală şi de Est în implementarea proiectelor din programul Orizont 2020, în domeniul agricol, inclusiv al bioeconomiei. Evenimentul s-a desfăşurat sub preşedinţia poloneză a Grupului de la Vişegrad +3.