Adama
Vinasa Rompak

SUBVENȚIE mai MARE pentru ACEȘTI FERMIERI!

Publicat: 16 august 2016 - 11:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU SE ÎMPART CORECT SUBVENȚIILE. Sunt agricultori doar cu numele, care locuiesc în centrul orașelor, dar încasează subvenția pe pășunile montane. Dovedesc că au cosit o dată fânul, sunt utilizatorii de pășuni, și încasează aceeași sumă pe suprafață care-i revine și unui fermier care locuiește în inima muntelui și crește animale. Fermierii i-au cerut premierului să îndrepte lucrurile și să dispară nedreptatea!

Odată cu dispariția sprijinului  financiar pentru zonele montane, fermierii care cresc animale în munte au rămas doar cu subvenția pe suprafață. Cât privește subvenția pe cap de animal, mulți dintre ei încasează doar ajutorul național tranzitoriu pentru că nu au cum să se încadreze la criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat, pentru care este alocată o sumă mult mai mare.

Dăm un singur exemplu. Ajutorul național tranzitoriu pentru vaca de lapte este 24,36 euro/tona de lapte livrată, adică 107,51 lei, pe când sprijinul cuplat pentru vacile de lapte ajunge la 826 euro/cap de animal, adică 3.649 lei/cap de animal. Fermierii au discutat cu primul ministru Dacian Cioloș și cu ministrul agriculturii Achim Irimescu, la întâlnirea de la Sibiu, din 11 august 2016, să se acorde o subvenție mai mare pe pășune pentru crescătorii de animale din zona montană.

Nu este corect ca un utilizator de pajiște care doar cosește și vinde fânul o dată pe an să beneficieze de aceeși sumă. Valoarea subvenției pe pășune este de cca 150 euro/ha/an și poate să crească dacă fermierii accesează pachetele de agro-mediu, de exemplu, pachetul 1 pajiști de înaltă valoare naturală, măsura 10, cu un cuantum de 93 euro/ha/an.

În programarea 2007-2013 era acea schemă care prevedea acordarea unor sume de bani pentru zonele cu constrângeri naturale și am avut acel sprijin la vaca de lapte la vaca de carne și la  oaie. Avem obligativitatea, prin regulament, ca din Pilonul 2 din Pilonul de dezvoltare, 30% să ducem pe susținerea zonelor cu constrângeri naturale, ceea ce înseamnă 2,4 miliarde de euro. Atenție! Avem cu 11% mai mari sumele alocate în acest segment decât în perioada 2007-2013 când am dat înapoi, la Uniunea Europeană, pentru că nu am fost în stare să-i folosim, să-i dăm fermierilor, 300 de milioane de lei.

Acum trebuie să venim cu niște scheme diferențiate pe zonele cu constrângeri naturale ca să dăm ceva și pentru fermierul mic care nu intră la sprijinul cuplat sau la alte scheme de plată. Nu se pune problema că acest fermier mic nu vrea să crească mai multe vaci acolo, nu-i permite zona, și nu este normal ca la cel care dă cu coasa, zice că dă cu coasa pe o pajiște, să-i dai aceeași sumă pe suprafață cum îi dai celui care exploatează pajiștea respectivă cu animalele în proprietate. Și atunci aici se va face o susținere indirectă a animalelor pe suprafața respectivă față de cel care dă cu coasa și stă în apartament, la etajul 10, în centrul orașului, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, exclusiv pentru AGROINFO, imediat după terminarea întâlnirii cu premierul.

ZONA DEFAVORIZATĂ DIN ROMÂNIA A CRESCUT!

În România au crescut zonele cu constrângeri naturale, față de  2013 suprafața a crescut cu 37 – 38%, pentru că au intrat inclusiv zonele cu secetă. Bărăganul, dacă vreți, este zonă cu constrângeri naturale pentru că se aplică 8 criterii față de cele două pe care le-am avut și care erau panta și altitudinea. Acum avem 8 criterii de eligibilitate. Noi, România nu ne-am făcut treaba cum trebuie. Studiul zonelor l-a făcut Institutul de Pedologie, Ministerul Agriculturii trebuia să-l ia, să-l cumpere de acolo și să-l aplice. Au aplicat după cum au gândit ei. Este o hartă pe care o am de la Institutul de Pedologie și unde se vede foarte clar ce înseamnă zone cu constrângeri naturale, delimitate foarte clar pe structură de sol, pe secetă, pe altitudine, pe pantă, pe cele 8 criterii de eligibilitate pe care le avem pe constrângeri, adaugă Frânc.

Vizualizat: 4827 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii