SUBVENȚIA DE UN LEU! ASTĂZI E ULTIMA ZI! Crescătorii de ovine din Sibiu sunt campioni la solicitarea ajutorului de minimis de un leu pentru kilogramul de lână. Sunt 2.479 de oieri sibieni care cer acești bani, iar numărul ovinelor pe care le dețin este de 570.000 de capete, anunță Direcția Agricolă Județeană Sibiu.
Directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Sibiu, Florian Crețu, a declarat, pentru Sibiu 100%, că, până la acest moment, județul Sibiu se află pe primul loc în țară la numărul de cereri depuse în Programul de ajutor de minimis pentru lână. Sunt 2.479 de proprietari de ovine care cer subvenția de un leu și care dețin 570.000 de oi. În județul Sibiu există 15 societăți acreditate pentru preluarea lânii. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în urmă cu o săptămână, că la nivel național s-au depus, până la 22 august, aproximativ 15.000 de cereri pentru încasarea ajutorului de minimis la lână.
ATENȚIE! Termenul limită de depunere a cererilor pentru subvenția la lână expiră astăzi, 31 august 2017!
Din 17 iulie 2017 a intrat în vigoare HG 500/13 iulie 2017 care prevede condițiile pentru acordarea acestui ajutor de minimis. Crescătorii de ovine, persoane fizice care dețin carnet de producător, persoane fizice autorizate sau persoane juridice, au avut posibilitatea să se înscrie în acest Program de ajutor de minimis dacă au vândut lâna după data de 17 iulie 2017, data de intrare în vigoare a hotărârii. Oierii au atașat la cerere fila din carnetul de producător sau factura cu care au vândut lâna. Fermierii vor încasa, pentru 2017, un leu pentru kilogramul de lână comercializată.
Cererea pe care oierii au depus-o în acest an la direcțiile agricole județene, pentru încasarea subvenției pe 2017, rămâne valabilă și pentru 2018. Cererea trebuie să cuprindă efectivul de animale deținut și cantitatea de lână estimată a se comercializa, în anul de cerere, adică de la 1 iulie 2017 până la 1 iulie 2018. Anul viitor, fermierii înscriși în program vor atașa la cerere factura sau fila/filele din carnetul de comercializare cu care au comercializat lâna.
Bugetul alocat pentru plata acestei subvenții este de 36.000 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.