AJUTOR DE STAT DIMINUAT! Fermierii români susțin că nu au primit integral ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură, ajutor aferent trimestrului II al anului 2018. Mulți dintre agricultori ne-au transmis că nu au încasat toți bani, chiar dacă au depus chitanțele și facturile prin care demonstrează consumul de motorină pentru trimestrul II.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat oficial pe data de 8 octombrie 2018 că a început plata ajutorului de stat pentru motorina folosită în agricultură, în trimestrul II al anului 2018. APIA s-a ținut de cuvânt, a început plata, doar că fermierii nu au primit integral acest ajutor de stat. Mulți dintre ei ne-au spus că au socotit că au încasat undeva la 70% din sumă sau 75%.
De ce nu ne plătește APIA toți banii și avem în conturi doar 75% din sumă?! Noi plătim taxe și impozite integral! Nu le plătim cu țârâita. Am consumat atâta motorină trebuie să încasez atât de la APIA. Nu să mă trezesc că am în cont mai puțini bani când mi-am făcut și o socoteală ce fac cu banii ăștia în fermă, ne-a declarat un fermier din județul Galați, care explotează 600 de hectare.
Suma pe care au încasat-o fermierii de la APIA este de aproximativ 71% - 72% din suma care li se cuvenea, susțin surse APIA.
Ajutorul de stat la motorină este plătit, de anul trecut, după o schimbare făcută în lege, de centrele județene ale Agenției de Plăți, nu de APIA Centrală, așa cum se întâmplă în cazul altor ajutoare de stat, subvenții. Șefii mai multor centre județene APIA ne-au declarat că pentru trimestrul II al anului 2018 ajutorul de stat la motorină a fost plătit într-un procent de 71%-72%. Așadar, fermierii au dreptate, nu au primit întreaga sumă. O explicație a diminuării subvenției este că bugetul alocat pentru plata acestui ajutor a fost mai mic și așa a ieșit la calcule. Banii trebuiau împărțiți la toți fermierii eligibili.
Potrivit informării oficiale APIA, plafonul alocat pentru plata subvenției la motorină pentru trimestrul II al acestui an a fost de 169.962.842 lei, cu sursă de finanţare de la bugetul național. Buget alocat de Guvernul României. Acești bani au fost împărțiți la 18.319 beneficiari și o cantitate totală de motorină de 97.764.032,141 litri. Împărțeală între cele trei sectoare din agricultură care beneficiază de acest ajutor s-a făcut așa:
1. Sectorul vegetal 90.131.673,729 litri, în valoare de 156.694.018 lei
2. Sectorul zootehnic 6.891.214,748 litri, în valoare de 11.980.346 lei
3. Sector îmbunătățiri funciare 741.143,664 litri, în valoare de 1.288.478 lei
În fiecare an, în decembrie, fermierii semnează un acord prealabil pentru acest ajutor de stat, unde ar fi estimate cantitățile de motorină pe care le vor utiliza în agricultură. Apoi, pentru fiecare trimestru, agricultorii depun la APIA o cerere de plată. Se pare că unii dintre fermieri ar fi consumat mai multă motorină decât era estimată în acord, ar fi depus mai multe facturi și chitanțe pentru decontare. Astfel, fermierii au fost plătiți în limita bugetului alocat, așa cum prevede hotărârea de Guvern pentru acordarea acestui ajutor.
Alți fermieri ne-au întrebat când vor încasa diferența de sumă pentru trimestrul II. Din cele discutate de noi, cu centrele județene APIA din mai multe județe, avem o veste proastă pentru agricultori. Se pare că nu sunt șanse să mai primească diferența de aproape 30% din acest ajutor de stat.
Ajutorul de stat la motorină se acordă prin rambursarea diferenței dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură. Prețul plătit fermierilor pe litrul de motorină, pentru anul 2018, este de 1,7385 lei/litru.