Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SUBVENȚIE APIA MAI MICĂ! 72% DIN SUMĂ, ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

Publicat: 15 octombrie 2018 - 11:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOR DE STAT DIMINUAT! Fermierii români susțin că nu au primit integral ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură, ajutor aferent trimestrului II al anului 2018. Mulți dintre agricultori ne-au transmis că nu au încasat toți bani, chiar dacă au depus chitanțele și facturile prin care demonstrează consumul de motorină pentru trimestrul II.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat oficial pe data de 8 octombrie 2018 că a început plata ajutorului de stat pentru motorina folosită în agricultură, în trimestrul II al anului 2018. APIA s-a ținut de cuvânt, a început plata, doar că fermierii nu au primit integral acest ajutor de stat.  Mulți dintre ei ne-au spus că au socotit că au încasat undeva la 70% din sumă sau 75%.

De ce nu ne plătește APIA toți banii și avem în conturi doar 75% din sumă?! Noi plătim taxe și impozite integral! Nu le plătim cu țârâita. Am consumat atâta motorină trebuie să încasez atât de la APIA. Nu să mă trezesc că am în cont mai puțini bani când mi-am făcut și o socoteală ce fac cu banii ăștia în fermă, ne-a declarat un fermier din județul Galați, care explotează 600 de hectare.

Suma pe care au încasat-o  fermierii de la APIA este de aproximativ 71% - 72% din suma care li se cuvenea, susțin surse APIA.  

Ajutorul de stat la motorină este plătit, de anul trecut, după o schimbare făcută în lege, de centrele județene ale Agenției de Plăți, nu de APIA Centrală, așa cum se întâmplă în cazul altor ajutoare de stat, subvenții.  Șefii mai multor centre județene APIA ne-au declarat că pentru trimestrul II al anului 2018 ajutorul de stat la motorină a fost plătit într-un procent de 71%-72%. Așadar, fermierii au dreptate, nu au primit întreaga sumă. O explicație a diminuării subvenției este că bugetul alocat pentru plata acestui ajutor a fost mai mic și așa a ieșit la calcule.  Banii trebuiau împărțiți la toți fermierii eligibili.

Potrivit informării oficiale APIA, plafonul alocat pentru plata subvenției la motorină pentru trimestrul II al acestui an a fost de 169.962.842 lei, cu sursă de finanţare de la bugetul național. Buget alocat de Guvernul României. Acești bani au fost împărțiți la 18.319 beneficiari și o cantitate totală de motorină de 97.764.032,141 litri. Împărțeală între cele trei sectoare din agricultură care beneficiază de acest ajutor s-a făcut așa:

1. Sectorul vegetal 90.131.673,729 litri, în valoare de 156.694.018 lei
2. Sectorul zootehnic 6.891.214,748 litri, în valoare de 11.980.346 lei
3. Sector îmbunătățiri funciare 741.143,664 litri, în valoare de 1.288.478 lei

În fiecare an, în decembrie, fermierii semnează un acord prealabil pentru acest ajutor de stat, unde ar fi estimate cantitățile de motorină pe care le vor utiliza în agricultură. Apoi, pentru fiecare trimestru, agricultorii depun la APIA o cerere de plată. Se pare că unii dintre fermieri ar fi consumat mai multă motorină decât era estimată în acord, ar fi depus mai multe facturi și chitanțe pentru decontare. Astfel, fermierii au fost plătiți în limita bugetului alocat, așa cum prevede hotărârea de Guvern pentru acordarea acestui ajutor.

Alți fermieri ne-au întrebat când vor încasa diferența de sumă pentru trimestrul II. Din cele discutate de noi, cu centrele județene APIA din mai multe județe, avem o veste proastă pentru agricultori. Se pare că nu sunt șanse să mai primească diferența de aproape 30% din acest ajutor de stat.

Ajutorul de stat la motorină se acordă prin rambursarea diferenței dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură. Prețul plătit fermierilor pe litrul de motorină, pentru anul 2018, este de 1,7385 lei/litru.Vizualizat: 7183 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii