Subvenția pentru pășuni este miza pentru care asociațiile crescătorilor de animale s-au luptat. Au și câștigat dreptul să ceară de la APIA acești bani, dar, se pare, că mult prea târziu.
Primăriile au reziliat contractele de concesiune a pășunilor cu asociațiile, iar fermierii s-au văzut nevoiți să renunțe la asociații și să încheie contracte pentru pășuni direct cu primăriile. Așa arăta situația în momentul în care Ministerul Agriculturii, la presiunea liderilor fermierilor, s-a gândit să modifice Ordonanța subvențiilor. Prin modificările făcute, asociațiile crescătorilor de animale, chiar dacă nu sunt considerate fermieri activi, au dreptul să solicite, în anumite condiții, subvenția pentru pășuni. Concret, pe baza unui tabel pe care semnează toți membrii, asociația completează cererea unică la APIA. Pentru fiecare ban va da socoteală adunării membrilor. Banii rămași după amenajarea pășunilor vor fi împărțiți între fermierii membri.
Răul a fost însă produs. În multe județe, asociațiile nu mai au contracte cu primăriile pentru pășuni, în consecință nu mai au pentru ce să ceară subvenția. Severica Covaciu este fermier în Ulmeni, Maramureș și președinta Camerei Agricole Maramureș. Are o fermă de 350 de oi și exploatează 15 ha. Am fost puși în situația de a ieși din formațiunile asociative în care am fost înscriși și să cerem noi subvenția pentru pășune. Când s-a modificat Ordinul ministrului (Ordinul 619 a fost înlocuit cu Ordinul 737 în care este simplificată procedura de depunere a cererii unice n.r.) și Ordonanța, demersurile erau deja făcute, contractele reziliate și deja era tardiv. A fost o perioadă de o lună în care lucrurile s-au tergiversat. Primăria încheie acum contracte cu fiecare fermier, împarte suprafețele în funcție de numărul de animale pe care-l are fiecare și uite-așa e un întreg balamuc. Problema noastră este că mereu se iau toate deciziile în ultima clipă. Ce nu înțeleg este: cum susține Ministerul Agriculturii crearea formelor asociative dacă, pe de altă parte, le ia toate competențele?!
Crescătorii de animale nu pot completa cererea unică, nici pentru subvențiile pe cap de animal, nici pentru pășuni. Răspunsul de la APIA este invariabil același: sistemul informatic nu este, deocamdată, funcțional.