Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a explicat joi, 28 aprilie 2016, într-o conferință de presă, care este stadiul plăților integrale către fermieri. În acest moment, APIA le plătește fermierilor români subvenția pe suprafață, în care nu este inclusă și plata pe înverzire.
Subvenția pe suprafață este compusă din 5 scheme de plată. Iată care sunt componentele autorizate la plată și sumele pe care APIA le-a transferat în conturile fermierilor pentru fiecare schemă de plată!
Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) a fost plătită pentru o suprafață de circa 5 milioane de ha, jumătate din suprafața solicitată la plată de fermierii români. Suma transferată în conturile agricultorilor pentru această schemă este 147,12 milioane de euro. Cuantumul SAPS pentru 2015 este 79,73 euro/ha.
Plata redistributivă. Suma transferată, până la această oră, în conturile fermierilor este 49,05 milioane de euro. Cuantumul plății redistributive este 5 euro/ha, pentru primul interval de până la 5 ha și 51,07 euro/ha, pentru intervalul 5 ha - 30 ha inclusiv.
Plata pentru tinerii fermieri. Suma transferată în conturile bancare este 3,55 milioane de euro.Cuantumul plății pentru tineri fermieri este 19,93 euro/ha.
Aceste scheme de plată au fost acoperite din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA).
Din bugetul național, Agenția de Plăți le-a transferat fermierilor români sumele aferente ajutorului național tranzitoriu din sectorul vegetal, ANT1.
Suma plătită pentru ANT1 este 69,1 milioane de euro. Cuantumul ANT1 este 19,19 euro/ha.
APIA a autorizat de pe 8 aprilie 2016 și schema de plată pentru micii fermieri. Suma totală plătită fermierilor care au până-n 7 ha, până la această dată, este 68,42 de milioane de euro. Această plată este făcută tot din FEGA. Suma maximă pe care o poate încasa un fermier este 1.250 euro/exploatație.