Adama
Vinasa Rompak

SUBVENȚIA NEÎNCASATĂ, IMPOZITATĂ!

Publicat: 05 decembrie 2016 - 16:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

*IMPOZIT PENTRU SUBVENȚII NEÎNCASATE. Fermierii români sunt în situația stranie de a plăti un impozit pentru o subvenție pe care nu știu când o încasează și al cărei cuantum este pentru ei o necunoscută. Impozitarea subvențiilor agricole nu este LEGALĂ și nici CORECTĂ! A spus-o răspicat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a spus-o clar și președintele României, Klaus Iohannis. Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor are niște explicații alambicate și la final fermierul plătește.

Schimbul de replici oficiale dintre un parlamentar român și conducerea Ministerului Finanțelor e de-a râsul-plânsul. Dacă mulți dintre fermierii români nu ar fi în situații dramatice și dacă nu ar fi la mijloc o uriașă nedreptate, acest dialog al surzilor ar stârni valuri de râs.

Parlamentarul întreabă concret de ce fermierii sunt obligați să achite impozit pentru subvențiile neîncasate și Finanțele se pierd în meandrele unui limbaj birocratic, curge rumegușul din așa limbaj de parcă la Finanțe se dă vârtos la rindea.

Stimată doamnă ministru Anca Dana Dragu, mă adresez dumneavoastră privind o situație neclară și controversată care mi-a fost semnalată de fermierii din colegiul meu și care cred că îi preocupă pe fermierii din toată țara. Acești oameni muncesc, așa cum știți, cu dăruire, cu dorința de a se bucura toată lumea de roadele muncii lor și sunt cetățeni de bună credință în a-și achita taxele și impozitele. Întrebarea pe care aceștia și-o pun și la care vă solicit un răspuns este următoarea:

Este corect ca fermierii să plătească 16% impozit pentru subvenția pe suprafață dacă până la 31 decembrie a anului în curs, dată la care se încheie exercițiul financiar, nu au primit nici decizia de plată de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), nu cunosc suma alocată pe hectar și nici nu au încasat de la APIA vreun leu?  I-a scris ministrului de Finanțe, deputatul independent de Călărași, Maria Dragomir.

Răspunsul Ministerului de Finanțe abundă în texte de lege și nu lămurește fondul problemei. E un răspuns birocratic dat de un membru al unui Guvern care mizează pe eliminarea birocrației.

Vă comunicăm următoarele:
Regimul fiscal  al subvențiilor primite de persoanele fizice. Potrivit prevederilor art.62, lit.a din Legea 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile pct. 3 alin.3 din Secțiunea a II a, Titlul IV din HG 1/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015, în categoria veniturilor neimpozabile se cuprind și formele de sprijin cu destinație specială acordate din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile în conformitate cu legislația internă și reglementările europene, de exemplu:

a. forme de sprijin acordate producătorilor agricoli din sectorul vegetal sub forma schemelor de plăți directe și ajutoarelor naționale tranzitorii, în conformitate cu OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art.2 din Legea 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere din agricultură, aprobată și modificată prin Legea 104/2015;
b. ajutoare de stat și forme de sprijin acordate fermierilor din sectorul zootehnic potrivit HG 1779/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor în sectorul creșterii animalelor, cu modificările șI completările ulterioare, și OUG 3/2015;
c. sprijinul nerambursabil acordat potrivit PNDR 2014-2020;
d. forme de sprijin nerambursabil acordate prin Programul Operațional pentru Pescuti 2007-2013.

În conformitate cu prevederile legale menționate, fermierii persoane fizice nu datorează impozit în cotă de 16% asupra subvențiilor acordate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură.

Regimul fiscal al subvențiilor primite de persoanele juridice. În conformitate cu prevederile pct. 5, alin.1 din Titlul II Impozit pe profit din HG 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal, veniturile din impozit reprezintă venit impozabil pentru determinarea profitului impozabil.

Potrivit Ordinului MF 1802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, cu modificările și completările ulterioare, subvențiile se recunosc, pe o bază sistematică, drept venituri ale perioadelor corespunzătoare cheltuielilor aferente pe care aceste subvenții urmează să le compenseze, situație în care veniturile înregistrate sunt egale cu cheltuielile efectuate în perioada fiscală respectivă, iar impozitarea acestor venituri nu generează impozit pe profit pentru persoana juridică.

De asemenea, precizăm că includerea subvențiilor în categoria veniturilor neimpozabile presupune și încadrarea cheltuielilor finanțate din aceste subvenții în categoria cheltuielilor nedeductibile, potrivit prevederilor art.25, alin.4, lit.e din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Menționăm că efectul fiscal în cazul modificării prevederilor Codului fiscal în sensul neimpozitării veniturilor din subvenții concomitent cu încadrarea cheltuielilor finanțate din aceste subvenții în categoria cheltuielilor nedeductibile este similar celui generat de actualul tratament fiscal (neutralizarea operațiunilor cu subvenții).

Răspunsul este semnat de secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Attila Gyorgy. Ce înțelegem din acest răspuns alambicat? Subvenție se cheamă pentru toți fermierii, practic, un ajutor, unii plătesc impozit pentru acest ajutor, alții, nu.

Pentru că secretarul de stat nu explică de ce un fermier e obligat să achite un impozit pentru o sumă neîncasată și necunoscută, deputatul de Călărași a insistat să lămurească problema.

Repet ce v-am transmis anterior. Este corect ca fermierii să plătească impozit pentru subvenția pe suprafață primită de la APIA dacă până la 31 decembrie a anului în curs, dată la care se încheie exercițiul financiar, nu au primit nici decizie de plată, nu cunosc nici suma alocată pe hectar? Vă rog să-mi răspundeți scurt și punctual dacă un fermier persoană juridică poate plăti impozit pentru o sumă, subvenția pe suprafață, pe care nu a încasat-o și nici măcar nu o cunoaște?

Ce credeți că s-a întâmplat? Același secretar de stat a dat exact același răspuns! Singurul pasaj diferit este cel care se referă la subvențiile neîncasate de fermieri, dar pentru care aceștia sunt forțați, totuși, să achite impozit.

În ceea ce privește aspectele ridicate privind “încasarea”, conform pct.53 din Ordinul MF 1802/2014, cu modificările și completările ulterioare, efectele tranzacțiilor și a altor evenimente sunt recunoscute atunci când acestea se produc ( și nu pe măsură ce numerarul sau echivalentul său este încasat sau plătit), în conformitate cu principiul contabilității de angajamente. Așadar, trebuie să se țină cont de veniturile și cheltuielile aferente exercițiului financiar, indiferent de data încasării veniturilor sau de data plății cheltuielilor.

E un fel de: plătește impozitul, dragă fermierule, că subvenția o vei primi cândva, la anul sau cine știe.

(Sursa folosită: Jurnalul de Călărași)

Vizualizat: 11163 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii