EXPLICAȚIILE MINISTERULUI AGRICULTURII! Media generalistă a descoperit cum fermierii români, implicați în Programul de ajutor de minimis la tomate, 3.000 de euro/1.000 mp cultivați cu roșii în spații protejate, aruncă cantități mari de roșii la gunoi. Ministerul Agriculturii susține că ar fi vorba doar de doi fermieri din județul Dolj care ar fi produs cantități mai mari de tomate și acestea s-ar fi stricat.
Explicațiile Ministerului Agriculturii, în comunicatul transmis pentru AGROINFO, despre roșiile pentru care fermierii români încasează ajutorul de minimis de 3.000 de euro/beneficiar și care, parte din ele, ajung la gunoi:
În această situație se află doi fermieri, unul dintre ei depunând la Direcția Agricolă Județeană un decont pentru o cantitate de 2080 kg de roși, iar cel de-al doilea a depus decont pentru 2200 kg. Din documentele prezentate de aceștia a reieșit că au mai valorificat alte 2400 kg, respectiv 2300 kg, realizând astfel un total de aproximativ 5 tone fiecare. La o asemenea cantitate de roșii există și pierderi prin putrezire, fie pe plantă, fie în procesul de recoltare, transport sau valorificare. Aceste pierderi sunt inerente, în cazul de față, la cei doi producători agricoli care au valorificat cca. 5 tone de tomate, pierderile semnalate intră în procentul de pierderi tehnologice.
Reflectarea în mass-media a acestui caz izolat a indus în mod eronat ideea că o mare parte din legumicultorii din sudul țării s-ar confrunta cu astfel de probleme, fapt ce contravine situației reale.
Este adevărat că, acum pe piață, este un exces de produse, în mod firesc, datorită producțiilor realizate de către cei peste 12 000 de fermieri care s-au înscris în programul de sprijin pentru tomate, din care peste 5500 au livrat minim 2000 de kg și au fost deja plătiți, în conformitate cu prevederile legale. În județul Dolj s-au înscris 1700 de cultivatori de legume. Până la această dată, 160 dintre aceștia au fost plătiți cu suma de 480.000 euro. Plățile sunt în continuă desfășurare, urmând ca și restul fermierilor, pe măsură ce depun documentele justificative la Direcția Agricolă, să primească banii cuveniți.
Foto: adevărul.ro
Valorificarea în întregime a producției este o preocupare permanentă a ministrului Petre Daea, motiv pentru care în data de 13 iunie 2018, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a inițiat o întâlnire de lucru între producătorii de legume și reprezentanții retailerilor.
Având în vedere că a început sezonul de valorificare a roșiilor și că în toate județele din România există cantități suficiente de tomate cultivate în spații protejate, au fost aduși la aceeași masă reprezentanții marilor rețele comerciale și producătorii autohtoni de legume: “V-am invitat la această întâlnire pentru ca ne dorim produse românești, de calitate, pe rafturile marilor magazine, la dispoziția consumatorilor”, a afirmat ministrul Petre Daea în deschiderea discuțiilor.
Pe parcursul întâlnirii, cei prezenți au făcut schimb de date de contact în vederea stabilirii unor viitoare relații comerciale. Potrivit fermierilor, în perioada următoare vor începe să fie livrate către hypermarketuri roșiile românești din bazinele legumicole din județele Giurgiu, Olt, Dolj, etc. Ministrul i-a îndemnat pe marii retaileri să încurajeze accesul producătorilor români pe piață.
”Este pentru prima dată în România când, după foarte mulți ani, piețele sunt pline de tomate românești iar supermarketurile, de asemenea. Scăderea prețului la consumator este un obiectiv urmărit îndeaproape, fiind susținut printr-o producție importantă. Susținerea prin subvenții a vizat acordarea de sprijin atât pentru fermieri, cât și pentru aprovizionarea cu tomate a piețelor la prețuri rezonabile pentru consumatori. Nu excludem existența unor nereguli atât în sistemul de aprovizionare, cât și în cel de comercializare al roșiilor, dar urmărim cu atenție întregul lanț de producție și valorificare a produselor legumicole”, a declarat ministrul Petre Daea.