Românul are o vorbă: de la pomul lăudat mergi cu sacul spart! Subvenția uriașă pentru care fermierii noștri ar putea fi invidiați de alți fermieri din Europa riscă să rămână o cifră spectaculoasă și atât. Concret, banii să nu ajungă niciodată în buzunarul multor fermieri români!
Practic, de la 250 de euro pe cap de vacă, putem merge chiar la 500 de euro. Dacă mai este şi în zonă defavorizată, practic ajunge la 800 de euro, practic îi cumpărăm vaca de două ori, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în ședința de Guvern din 30 martie 2016. De două ori cumpărată vaca sau deloc! Cam așa stau lucrurile în acest moment și nu are rost să-i îmbătăm pe fermieri cu apă rece.
Subvenția de 800 de euro pe cap de animal este visul oricărui crescător de animale. Păcat că fermierii români vor rămâne doar cu iluzia celor 800 de euro. De ce? Din pricina unor diferențe de idei dintre funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și cei din Direcția de Zootehnie a Ministerului Agriculturii. APIA și Ministerul nu au căzut de acord în ce privește interpretarea regulamentelor europene.
APIA a descoperit o chichiță în legislație. Și anume, animalele înregistrate în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor (SNIIA) după ce a expirat termenul de 20 de zile de la naștere nu ar fi eligibile pentru acest sprijin.
Întrebat de Agroinfo, în conferință de presă, ce se întâmplă cu acest criteriu de eligibilitate abia descoperit și care lasă fără bani 60% din fermierii care-l solicită, șeful APIA ne-a asigurat că o vor rezolva cumva. Dar nu ne-a spus concret care este soluția.
Dumneavoastră ne cereți să intrăm în intestinele discuțiilor colegiale și ale dezbaterilor pe care nu la avem de acum cu Ministerul Agriculturii. Până la urmă, noi suntem colegi. Este adevărat că Ministerul Agriculturii are rol de organism de reglementare și noi de organism de implementare. Întotdeauna când s-a emis un act normativ noi ne-am consultat împreună pe fiecare dintre subiecte. Într-adevăr, există la momentul acesta o diferență de idei, dar asta nu înseamnă că lucrurile nu merg înainte și asta nu înseamnă că lucrurile nu se vor tranșa cât de curând.
Există o diferență de gândire, de interpretare a actelor normative. Noi, ca să spunem în două cuvinte, înțelegem pentru că avem și experiența misiunilor de audit, după 10 ani de activitate în APIA, audit a Curții Europene de Conturi, ale Comisiei Europene, ale Curții Europene de Conturi, avem experiența interpretării legislației, ca să zic așa, în sens mai restrictiv.
Colegii noștri din Minister, de la Direcția de specialitate le înțeleg mai puțin restrictiv. Ca să ne înțelegem, aplicația nu respinge, la momentul acesta, primirea cererilor pentru 2016, pentru niciun fel de fermier. Doar că-l avertizează că acel animal ar putea să nu fie eligibil. Din cauza faptului că nu toate animalele din România sunt înregistrate în baza de date a ANSVSA la timp, conform legislației, a explicat Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA.
Cum a interpretat Ministerul Agriculturii regulamentele europene, a explicat, pentru Agroinfo, Mia Toma, director în cadrul Direcţiei Politici în Zootehnie din MADR.
Noi, Ministerul Agriculturii, înţelegem aşa: că animalele trebuie înregistrate şi identificate doar cu cerinţele de bază, adică cele patru elemente: animalul pentru care se solicită plata să fie într-o bază naţională de date, adică RNE (Registrul Național al Exploatațiilor), să aibă paşaport, să aibă crotalie şi să fie în Registrul individual al exploataţiilor (RIE), care este obligaţia fermierului să îl ţină. Noi nu am mers atât de departe încât să vorbim şi de perioada de 20 de zile care a fost stipulată în cele două regulamente (Reg. 1760/2000 pentru bovine şi Reg. 21/2004 pentru ovine şi caprine).
Ministerul Agriculturii a solicitat oficial lămuriri la Comisia Europeană ca să pună punct disputei cu APIA. Deîndată ce intrăm în posesia răspunsului dat de Comisia Europeană, îl vom publica.
Potrivit APIA, pentru campania 2015, 190.000 de fermieri români au solicitat subvenţii pentru bovine, caprine şi ovine. Doar pentru bovine şi bivoliţe, fermierii români ar fi cerut sprijinul cuplat pentru 5.000 capete bivoliţe de lapte, peste 8.000 capete taurine de carne şi peste 85.000 capete vaci de lapte (date comunicate pentru Agroinfo în ianuarie 2015).
Termenul de 20 de zile pentru înregistrarea unui animal în SNIIA ar putea afecta și sprijinul cuplat pentru ovine și caprine, 16 euro/cap de animal, sumă anunțată tot de ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
În acest moment, APIA nu a determinat numărul de animale eligibile la plată pentru campania 2015.
România a solicitat Comsiei Europene sprijin cuplat pentru 300.000 de capete de vaci de lapte și 35.000 de capete de vite de carne. Se pare că abia 80.000 de animale ar îndeplini criteriile impuse, fără a-l mai lua în seamă pe cel mai nou dintre ele, termenul de 20 de zile. La vacile de lapte, Comisia Europeană ar fi aprobat un buget de 75 de milioane de euro, iar la bovinele de carne 10,5 milioane de euro.