Adama
Vinasa Rompak

SUBVENȚIA cea mai mare din Europa: 800 euro! Ce păcat că pentru mulți FERMIERI ROMÂNI banii vor rămâne o ILUZIE!

Publicat: 06 mai 2016 - 15:06
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Românul are o vorbă: de la pomul lăudat mergi cu sacul spart! Subvenția uriașă pentru care fermierii noștri ar putea fi invidiați de alți fermieri din Europa riscă să rămână o cifră spectaculoasă și atât. Concret, banii să nu ajungă niciodată în buzunarul multor fermieri români!

Practic, de la 250 de euro pe cap de vacă, putem merge chiar la 500 de euro. Dacă mai este şi în zonă defavorizată, practic ajunge la 800 de euro, practic îi cumpărăm vaca de două ori, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în ședința de Guvern din 30 martie 2016. De două ori cumpărată vaca sau deloc! Cam așa stau lucrurile în acest moment și nu are rost să-i îmbătăm pe fermieri cu apă rece.

Subvenția de 800 de euro pe cap de animal este visul oricărui crescător de animale. Păcat că fermierii români vor rămâne doar cu iluzia celor 800 de euro. De ce? Din pricina unor diferențe de idei dintre funcționarii  Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și cei din Direcția de Zootehnie a Ministerului Agriculturii. APIA și Ministerul nu au căzut de acord în ce privește interpretarea regulamentelor europene. 

APIA a descoperit  o chichiță în legislație. Și anume, animalele înregistrate în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor (SNIIA) după ce a expirat termenul de 20 de zile de la naștere nu ar fi eligibile pentru acest sprijin.

Întrebat de Agroinfo, în conferință de presă, ce se întâmplă cu acest criteriu de eligibilitate abia descoperit și care lasă fără bani 60% din fermierii care-l solicită, șeful APIA ne-a asigurat că o vor rezolva cumva. Dar nu ne-a spus concret care este soluția.  

Dumneavoastră ne cereți să intrăm în intestinele discuțiilor colegiale și ale dezbaterilor pe care nu la avem de acum cu Ministerul Agriculturii. Până la urmă, noi suntem colegi. Este adevărat că Ministerul Agriculturii are rol de organism de reglementare și noi de organism de implementare. Întotdeauna când s-a emis un act normativ noi ne-am consultat împreună pe fiecare dintre subiecte. Într-adevăr, există la momentul acesta o diferență de idei, dar asta nu înseamnă că lucrurile nu merg înainte și asta nu înseamnă că lucrurile nu se vor tranșa cât de curând.

Există o diferență de gândire, de interpretare a actelor normative. Noi, ca să spunem în două cuvinte, înțelegem pentru că avem și experiența misiunilor de audit, după 10 ani de activitate în APIA, audit a Curții Europene de Conturi, ale Comisiei Europene, ale Curții Europene de Conturi, avem experiența interpretării legislației, ca să zic așa, în sens mai restrictiv.

Colegii noștri din Minister, de la Direcția de specialitate le înțeleg mai puțin restrictiv. Ca să ne înțelegem, aplicația nu respinge, la momentul acesta, primirea cererilor pentru 2016, pentru niciun fel de fermier. Doar că-l avertizează că acel animal ar putea să nu fie eligibil. Din cauza faptului că nu toate animalele din România sunt înregistrate în baza de date a ANSVSA la timp, conform legislației, a explicat Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA.

Cum a interpretat Ministerul Agriculturii regulamentele europene, a explicat, pentru Agroinfo, Mia Toma, director în cadrul Direcţiei Politici în Zootehnie din MADR.

Noi, Ministerul Agriculturii, înţelegem aşa: că animalele trebuie înregistrate şi identificate doar cu cerinţele de bază, adică cele patru elemente: animalul pentru care se solicită plata să fie într-o bază naţională de date, adică RNE (Registrul Național al Exploatațiilor), să aibă paşaport, să aibă crotalie şi să fie în Registrul individual al exploataţiilor (RIE), care este obligaţia fermierului să îl ţină. Noi nu am mers atât de departe încât să vorbim şi de perioada de 20 de zile care a fost stipulată în cele două regulamente (Reg. 1760/2000 pentru bovine şi Reg. 21/2004 pentru ovine şi caprine).

Ministerul Agriculturii a solicitat oficial lămuriri la Comisia Europeană ca să pună punct disputei cu APIA. Deîndată ce intrăm în posesia răspunsului dat de Comisia Europeană, îl vom publica.

Potrivit APIA, pentru campania 2015, 190.000 de fermieri români au solicitat subvenţii pentru bovine, caprine şi ovine. Doar pentru bovine şi bivoliţe, fermierii români ar fi cerut sprijinul cuplat pentru 5.000 capete bivoliţe de lapte, peste 8.000 capete taurine de carne şi peste 85.000 capete vaci de lapte (date comunicate pentru Agroinfo în ianuarie 2015).

Termenul de 20 de zile pentru înregistrarea unui animal în SNIIA ar putea afecta și sprijinul cuplat pentru ovine și caprine, 16 euro/cap de animal, sumă anunțată tot de ministrul agriculturii, Achim Irimescu. 

În acest moment, APIA nu a determinat numărul de animale eligibile la plată pentru campania 2015.

România a solicitat Comsiei Europene sprijin cuplat pentru 300.000 de capete de vaci de lapte și 35.000 de capete de vite de carne. Se pare că abia 80.000 de animale ar îndeplini criteriile impuse, fără a-l mai lua în seamă pe cel mai nou dintre ele, termenul de 20 de zile. La vacile de lapte, Comisia Europeană ar fi aprobat un buget de 75 de milioane de euro, iar la bovinele de carne 10,5 milioane de euro.

Vizualizat: 9291 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

DEZASTRU la APIA! Banii fermierilor, în pericol!

DEZASTRU la APIA! Banii fermierilor, în pericol!

APIA se pregăteşte să excludă de la plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) toate bovinele a căror înregistrare în SNIIA este efectuată după 20 de zile de la naştere. Asta se traduce prin DEZASTRU, avertizează crescătorii de bovine. 60% din efective nu vor intra la plată! Ce face Ministerul Agriculturii ca zeci de mii de fermieri să nu piardă sute de euro pe cap de animal?

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Emil George
|
05. 06, 2016. Friday 18:57

Halal ministru,ce vaca cumpara el cu 800de euro,pentru ca eu am platit 2500 de euro pe bucata si nu stiu daca voi lua cei 250 de euro macar,sa nu mai zic ca ant nici vorba din cauza datei de referinta,se vede de la o posta ca ,cauta motive sa nu plateasca banii,invoca fel si fel de conditii aberante pe care nimeni nu ni-le cer dar noi le vrem ca asa suntem noi romani prosti si mai catolici decat papa.PASTELE MAMI VOSTRE DE INCOMPETENTI!

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii