SUME CARE VOR INTRA ÎN BUZUNARELE FERMIERILOR! România a comunicat deja Comisiei Europene că are de gând să crească valoarea unei subvenții acordată fermierilor români, anunță ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Cuantumul acestei scheme de plată nu va fi dublat, va crește de ȘASE ORI, potrivit declarației ministrului agriculturii.
Dacă în 2015, sprijinul cuplat pentru ovine și caprine a fost 4,5 euro/cap de animal, din 2017, pentru că putem modifica, fermierii români vor primi 13 euro/cap de ovină și caprină, iar pentru rase de reproducție vor primi 17 euro/cap de animal și vor crește gradual subvențiile, așa am stabilit deja, am și comunicat Comisiei Europene, până la 24 euro/cap de animal și, respectiv, 27 de euro/cap de animal. Deci, o creștere substanțială, anunță ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Sunt vești bune pentru fermieri și în ceea ce privește modificarea condițiilor de eligibilitate pentru anumite scheme de plată. De exemplu, pentru a obține sprijinul cuplat la bovine, aferent campaniei 2015, crescătorii de animale din România trebuiau să aibă în exploatație cel puțin 10 vaci care să fie eligibile. Cu noile modificări, fermierii trebuie să aibă 10 vaci în fermă, dar nu este obligatoriu ca toate să îndeplinească criteriile de eligibilitate. Dacă 5 din cele 10 se încadrează pentru sprijinul cuplat, fermierii vor primi banii pentru cele 5.
În urma discuțiilor pe care le-am avut de-a lungul anului cu producătorii din diverse zone din țară, am bătut țara în lung și-n lat în acest an, am ajuns la concluzia că este foarte bine să modificăm condițiile de acordare a subvențiilor. La bovine, dacă aveam, de exemplu, la vacile de lapte, sprijin cuplat pentru minim 10 vaci eligibile, am stabilit să fie 10 vaci în curte, dar poți să ai mai puține eligibile pentru sprijinul cuplat, iar în zona de munte am redus la 5 vaci. Știți bine că zonele de deal și de munte sunt menținute vii de acești crescători de animale.
De aceea am redus numărul și la ovine, numărul maxim este de 500 de capete în loc de 600 de capete, eligibile pentru subvenție, pentru sprijinul cuplat. La numărul minim de ovine am scăzut de la 150 de capete la 100 de capete, iar în zona de deal și de munte, de la 100 la 60. Zic eu că sunt modificări esențiale care vor permite o accesare mai bună a sprijinului cuplat.
În acest an, am avut dificultăți în a acoperi toate sumele pe care le-am prevăzut inițial și a trebuit să rambursăm circa 30 de milioane de euro Uniunii Europene, deși erau banii României. Tocmai de aceea, decizia mea a fost să plătim toate sumele alocate pentru un anumit sector și am ajuns la sume record mondial, 1.500 de euro sprijinul cuplat pe cap de vacă de carne și 1.000 de euro pe cap de vacă de lapte, spune ministrul Irimescu.
Șeful de la Agricultură susține, în același timp, că fermierii români nu se vor mai întâlni cu aceste valori uriașe ale subvențiilor.
A fost un an excepțional, s-a ajuns la 23.000 de euro pe hectar la cartofii de sămânță, la 1.075 de euro pe hectarul de sfeclă de zahăr, deci au fost recorduri care nu vor mai fi la acest nivel, în mod cert. De exemplu, la bovine am avut eligibil pentru sprijinul cuplat un număr de 90.000 de capete și deja, pentru 2016, avem 200.000 de capete. În mod sigur suma se va reduce subvenția.
La vacile de lapte avem 250 de euro/cap de animal, la care se adaugă ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) și la vacile de carne avem o subvenție importantă 313 euro/cap de animal, sprijinul cuplat la care se adaugă ajutorul național de tranziție. Zi eu că sunt perspective foarte bune. Și așa, subvențiile de bază sunt cele mai mari din Uniunea Europeană.
Comisarul european Phil Hogan chiar ne-a reproșat, în toamna anului 2015, când am cerut suplimentarea ajutorului excepțional pentru sectorul laptelui, a spus: Voi, România, v-am dat oricum foarte mulți bani, dar aveți subvenția cea mai mare din Uniunea Europeană pe vaca de lapte și pe vaca de carne. Este o veste bună, eu mă bucur că putem să dăm acești bani producătorilor noștri, spune ministrul agriculturii.