SUBVENȚIE PENTRU FERMIERI! Programul carne de porc din fermele românești a fost votat astăzi, marți, 16 mai 2017, în plenul Camerei Deputaților, a anunțat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Pentru subvenția de 10.000 de euro=200 de capete de porci nu s-ar fi primit, până acum, niciun fel de răspuns de la Comisia Europeană, deși aceasta a fost notificată.
Astăzi, cu ajutorul parlamentarilor care susțin guvernul și, în special, a celor din PSD a fost votat PL x 178/2017 care aprobă Programul de carne de porc din fermele românești! Mă bucur că am putut fi prezent în plenul Camerei Deputaților în momentul aprobării acestui proiect de lege extrem de important care are rol triplu: să asigure carne de porc obținută cu cereale din România, proaspătă și la prețuri rezonabile; salvează sectorul suin aflat în criză profundă; menține locurile de muncă și evită migrația din rural, a anunțat secretarul de stat MADR, Daniel Botănoiu, pe pagina sa de Facebook.
Programul carne de porc din fermele românești a fost, inițial, inclu într-un proiect de ordonanță de urgență, transformat ulterior în proiect de lege. Deci, legea a fost aprobată de forul decizional și urmează să fie promulgată de președintele României, Klaus Iohannis. În vigoare va intra după publicarea în Monitorul Oficial.
Vestea bună pentru crescătorii de porci este că au șansa să fie subvenționați prin înscrierea în acest program. Vestea proastă este că Bruxelles-ul tace deși a fost notificat de Ministerul Agriculturii din România. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a confirmat, nu o dată, că a trimis această notificare la Comisia Europeană.
Surse din interiorul Comisiei Europene acreditează ideea că subvenția care ar urma să se acorde crescătorilor de porci nu ar fi privită cu ochi buni la Bruxelles, care ar ezita să-și dea girul. Chiar dacă este un ajutor de stat, acordat fermierilor din bugetul național, România este obligată să notifice Bruxelles-ul. Scandalul iscat în jurul acestei subvenții, investigațiile făcute de media și concluzia că ar fi o subvenție cu dedicație pentru fiul președintelui PSD, Liviu Dragnea, care deține ferma de porci Salcia SA din Teleorman, ar fi ajuns până la urechile Comisiei Europene. S-ar putea să fie un motiv al ezitării.
Pe surse, AGROINFO a aflat că în interiorul PSD s-ar discuta aprins și cu îngrijorare ezitarea Comisiei Europene. Poate nu întâmplător, Liviu Dragnea, șeful PSD, aflat ieri la Cilieni, în Olt, a declarat că România nu mai dorește să fie atât de obedientă față de Comisia Europeană.
Cum venim cu o măsură bună care deranjează, cum apar de acolo (de la Bruxelles n.r.) niște semne. Dar asta nu înseamnă că în final o să cedăm pentru că, până la urmă, cea mai importantă este România, a spus liderul PSD.
Legea votată astăzi, 16 mai, prevede acordarea unor pachete de sprijin, în valoare de 10.000 de euro pentru porcii grași care se livrează și se clasifică în abatoare autorizate. Fermierii se pot înscrie în program cu minim 600 si maxim 100.000 de capete de porci grași anual/beneficiar. Calcularea numărului de pachete (10.000 de euro) se face după formula numărul de carcase înmulțit cu echivalentul a 25 euro/carcasă, împărțit la echivalentul a 10.000 euro.
Fermierii pot obține cel puțin un pachet de sprijin și maxim 250 de pachete/an/beneficiar, ceea ce înseamnă uriașa sumă de 2,5 milioane de euro.
Suma alocată din bugetul de stat programului, pentru perioada 2017-2020, este 446 milioane euro. Sumele care vor rămâne necheltuite se vor reporta pentru anul următor, pentru același program.