SIMPLIFICARE. În Politica Agricolă Comună, post 2020, fermierii nu vor mai trebui să se supună celor trei reguli care privesc diversificarea culturilor agricole, obligatorie pentru încasarea plății pe înverzire, așa cum se întâmplă acum. Potrivit comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, va funcționa o singură regulă.
În actualul exercițiu financiar, fermierii români care vor să beneficieze de plata pe înverzire, greening, sunt obligați să respecte regula diversificării culturilor agricole. Concret, la exploatație agricolă între 10 ha și 30 ha, fermierii trebuie să aibă minim două culturi ca să beneficieze de banii acordați pe hectar. Pentru exploatațiile agricole de peste 30 ha, lucrurile sunt și mai complicate. Fermierul trebuie să asigure cel puţin trei culturi diferite dacă utilizează suprafeţe de teren arabil de peste 30 ha. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil. Dacă nu sunt respectate aceste procente, adio plată pe înverzire, iar suma primită pe hectar nu este deloc neglijabilă, la nivelul anului 2018 fiind de 58,2361 euro/ha = 271,6015 lei/ha.
După 2020, cad toate aceste procente, calcule, etc. Nu vor mai fi valabile, iar regula, impusă acum, cu diversificarea culturilor agricole în acest fel, va fi istorie. Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a prezentat, săptămâna trecută, pe 24 ianuarie 2019, cum va fi simplificată plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu.
De la "diversificarea culturilor" (ecologizarea) se trece la "rotația culturilor" (condiționalitatea). O rotație a culturilor agricole bazată pe nevoi. Fără calcule peste calcule care le dau bătăi de cap fermierilor.
Noua arhitectură verde, cum este denumită de comisarul european pentru Agricultură, este bună pentru fermieri și pentru mediu: aceasta oferă mai multe posibilități de a plăti fermierilor care sunt dispuși să ofere mai multe bunuri publice.
Simplifică implementarea măsurilor de protecție a mediului, abordarea este: nu "o singură dimensiune se potrivește tuturor".
Toate elementele arhitecturii verzi sunt importante pentru a ajunge la un nivel superior de ambiție.