AGROINFO.RO. Crescătorii de animale beneficiază și în anul 2020 de subvenția APIA pentru pășune, cu condiția să asigure încărcătura necesară de animale, 0,3 UVM/ha prin pășunat. Subvenția pentru pășune poate fi solicitată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și de către asociațiile crescătorilor de animale. Cine beneficiază de banii pe pășune, ce obligații are asociația și ce reguli APIA trebuie să respecte?
Potrivit informațiilor furnizate de APIA pentru AGROINFO, pentru pajiştile comunale concesionate / închiriate în condiţiile legii de către asociaţiile crescătorilor de animale, beneficiarii plăţilor pot fi:
a) membrii asociaţiei care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa de pajişte concesionată / închiriată. Calculul suprafeţelor aferente fiecărui membru se efectuează proporţional cu numărul de UVM ale fiecărui membru în parte cu care asigură cel puţin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha prin păşunat, la data depunerii Cererii unice de plată, pentru suprafaţa concesionată / închiriată de către asociaţie.
Membrii asociaţiei fac dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști permanente, prezentând copia de pe contractul de
concesiune/închiriere al pajiștii de către asociație și copia centralizatorului care cuprinde acordul asociației, datele de identificare ale membrilor asociaţiei, numărul de animale cu care pășunează, codurile de identificare din Registrul național al exploatațiilor, precum și suprafețele alocate pe fiecare membru.
b) asociaţia crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafaţa concesionată / închiriată, asigurând cel puţin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha, prin păşunat, cu animalele înscrise în exploataţia asociaţiei înregistrată în Registrul naţional al exploataţiilor pe perioada păşunatului/ tabere de vară.
Asociaţia crescătorilor de animale prezintă centralizatorul care cuprinde acordul membrilor de a depune cerere unică de plată, cu datele de identificare ale membrilor asociaţiei, numărul de animale cu care pășunează, codurile de identificare din Registrul național al exploatațiilor, precum și suprafețele alocate pe fiecare membru, copie conform cu originalul a hotărârii adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor. Acest document poate fi prezentat până la până la data-limită de depunere a cererilor cu întârziere. Arendatorul, concedentul, locatorul şi/sau comodantul nu beneficiază de plăţi pentru terenul/ animalele
arendat(e), concesionat(e), închiriat(e) şi/sau împrumutate spre folosinţă.
ATENȚIE! CAMPANIA DE DEPUNERE A CERERII UNICE DE PLATĂ LA APIA SE DESFĂȘOARĂ ÎN PERIOADA 2 MARTIE-15 MAI 2020!