SUMA PE HECTAR A SCĂZUT DE 8 ORI! Marea dezamăgire a fermierilor români este cuantumul sprijinului cuplat pentru cultura de lucernă acordat pentru anul de campanie 2016. Dacă în campania 2015, acest sprijin a sărit spectaculos de la suma de 55 de euro/ha la 520,4117 euro/ha, pentru 2016, cuantumul pe hectar al acestui sprijin a fost stabilit de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la 65 de euro/ha.
Subvenția acordată pentru cultura de lucernă a scăzut de 8 ori de la un an la altul. Mulți agricultori români s-au bazat pe valoarea uriașă pe care a avut-o această schemă de plată în anul 2015. Cuantumul pe hectar la lucernă, stabilit de APIA pentru campania 2015, a crescut dintr-un anumit motiv.
Potrivit comunicatului oficial APIA, acest cuantum pentru 2015 a săltat de la 55 euro/ha la 520,4117 euro/ha. Directorul general APIA de la vremea respectivă, Florin Faur, a explicat care a fost motivul creșterii spectaculoase.
Motivul este că există multe ferme mari care au făcut export de lucernă și care nu se vor califica la plată. Comercializarea trebuia să se facă pe un circuit național, a declarat Florin Faur, la acea vreme.
Astfel, pentru campania 2015, 8.558 de fermieri au fost eligibili pentru plata sprijinului cuplat la lucernă, cu o suprafață eligibilă de 50.198 de hectare. Mulți fermieri români au mizat, pentru 2015, pe cultura de soia, pe sprijinul cupat la soia care se anunța de 325 euro/ha, dar care a scăzut la 269 euro/ha. Agricultorii nu au prevăzut că lucerna este pariul câștigător. Plafonul stabilit pentru această cultură, tot pentru anul 2015, a fost de 18.936.500 de euro.
Pentru campania 2016, plafonul total alocat pentru această plată a crescut la 22.379.500 de euro, dar cuantumul subvenției pe hectar a scăzut la 65 de euro. Din păcate, APIA nu a comunicat, deocamdată, suprafața eligibilă la plată și nici numărul de fermieri eligibili. Până la data de 31 martie, fermierii care au solicitat acest sprijin în campania 2016 trebuiau să depună documentele cu care să demonstreze că au realizat producția minimă necesară pentru obținerea banilor și că au comercializat cantitatea necesară.
Vă reamintim care sunt condițiile de eligibilitate pentru obținerea sprijinului cuplat la lucernă.
DOCUMENTE OBLIGATORII SPRIJIN CUPLAT LUCERNĂ
Dovada că au realizat anual o producție minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân.
Au comercializat cel puțin producția minimă pe baza contractului încheiat cu exploatații de creștere a animalelor înscrise în RNE și a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice.
Au consumat cu animalele pe care le dețin, înscrise în RNE, și/sau au stocat în vederea consumului cu acestea cel puțin producția minimă obținută în fermă. Verificarea eligibilității se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale și a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere.
Pentru cultura înființată începând cu anul de cerere 2016, trebuie să facă dovada că utilizează sămânța certificată.
Factura fiscală de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletinul de analiză oficială, cu mențiunea "sămânță admisă pentru însămânțare", sau Buletinul de analiză oficială cu mențiunea "Necesar propriu" și "Interzisă comercializarea" sau documentul de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menționate emis într-un stat membru al Uniunii Europene.
Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare este 31 martie a anului următor anului de cerere curent.
Plățile pentru sprijinul cuplat vegetal se fac în lei la cursul de 4,4537 de lei pentru un euro.