Fermierii din SUA au decis să crească suprafeţele cultivate cu porumb şi boabe de soia. Dacă vremea din vestul mijlociu va fi propice, producătorii ar putea obţine o recoltă de porumb care ar putea intra în istoria SUA.
În consecinţă, preţul porumbului scade. Astfel, preţul la bursa CboT a scăzut cu aproximativ 18 la sută faţă de începutul lunii iunie, înregistrându-se o scădere de 4 la sută, imediat după Ministerul Agriculturii din SUA, USDA, şi-a publicat prognoza privind suprafaţa cultivată.
Acest fapt este provizoriu, întrucât materia primă agricolă din SUA va mai avea de înfruntat o vară volatilă şi posibil fierbinte. Meteorologii avertizează de câteva săptămâni asupra fenomenului La Nina, care ar putea aduce SUA arşiţă şi secetă în lunile de vară iulie şi august. Acest lucru ar putea reduce semnificativ estimările privind recolta de cereale şi oleaginoase.
Suprafaţa cultivată cu porumb creşte
USDA a estimat la finele săptămânii trecute o suprafaţă cultivată cu porumb de peste 94 de milioane de acri, depăşind astfel aşteptările analiştilor, care prognozaseră 92,7 milioane de acri. În luna martie, USDA estimase 93,6 milioane de acri.
La baza deciziei fermierilor de a cultiva porumb şi nu soia stau preţurile reduse ale îngrăşămintelor. „Agricultorii au mizat pe câştig, neputând să reacţioneze destul de repede la preţurile mari ale soia”, a comentat Mike Zuzolo, preşedintele Global Commodity Analytics, referitor la suprafaţa mare cultivată cu porumb din SUA.
Suprafaţa cu soia este sub aşteptări
Scăderea preţurilor porumbului a fost însoţită de o creştere a preţului soia, acesta atingând cel mai înalt nivel din ultimele trei săptămâni, întrucât în cazul soia suprafaţa cultivată a rămas sub aşteptările comercianţilor. USDA anunţase o suprafaţă record de 83,7 milioane de acri, analiştii estimaseră 84 de milioane de acri. Estimările privind stocurile sunt de 869 milioane de bushel, anul trecut fiind de 627 milioane de bushel.
Cu toate acestea, preţurile rămân mari, întrucât analiştii consideră că cererea de soia americană va fi în continuare mare. De la prognoza USDA publicată în luna martie, preţurile la soia au crescut în SUA cu aproximativ 25 la sută. La baza acestei creşteri stau recoltele proaste din America de Sud şi astfel un interes sporit din această zona pentru soia americană.
Mari stocuri de grâu
Contractele futures pentru grâu au scăzut, atingând cel mai mic nivel din ultimii nouă ani. Puţin mai târziu, minimul înregistrat a fost, totuşi, depăşit. Suprafaţa cultivată cu grâu este estimată la 50,8 milioane de acri, în martie se vorbea încă despre 49,6 milioane de acri.
Per ansamblu, suprafeţele mai mari şi stocurile estimate de 981 de milioane de bushel (cel mai înalt nivel din ultimii 28 de ani) se oglindesc deja în preţuri, raportează comercianţii. Utile au fost totuşi ploile abundente în câmpiile de sud, care fac ca recolta să se amâne şi care ridică întrebări cu privire la calitatea grâului din unele regiuni.
Sursa: agrarticker.de
Fermierii din SUA au decis să crească suprafeţele cultivate cu porumb şi boabe de soia. Dacă vremea din vestul mijlociu va fi propice, producătorii ar putea obţine o recoltă de porumb care ar putea intra în istoria SUA.