Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

STRIGĂTOR LA CER: PRIMĂRIILE REFUZĂ SĂ FACĂ AMENAJAMENTE PASTORALE! FERMIERII PIERD SUBVENȚIA!

Publicat: 17 mai 2018 - 19:30
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DE CE REFUZĂ PRIMĂRIILE SĂ FACĂ AMENAJAMENTELE PASTORALE! Un caz mai puțin obișnuit a fost dezvăluit de directorul Direcției pentru Agricultură Mureș. Primăriile din județ ar tărăgăna intențonat realizarea amenajamentelor pastorale, obligatorii din anul 2019 pentru încasarea subvenției pe pășune. Fermierii pierd subvenția dacă nu sunt finalizate amenjamentele. Șeful DAJ Mureș a dezvăluit și motivul uluitor pentru care primăriile ar refuza să le facă.

Ioan Rus, șeful DAJ Mureș, a declarat, într-o conferință de presă susținută miercuri, că există suspiciunea că această tergiversare din partea primăriilor ar putea fi generată de faptul  că foarte multe păşuni şi pajişti mai există doar pe hârtie, întrucât au fost descoperite o serie de cazuri când, cu acordul administraţiilor locale, păşunile au fost arate, deşi legea interzice acest lucru. Din acest motiv, Direcţia pentru Agricultură Mureş va declanșa controale în teren.

Din cele 102 primării din judeţ, doar 42 au întocmit , până la această oră, amenajamentele pastorale, deşi până acum finalizarea acţiunii a fost amânată de mai multe ori.

Termenul limită de finalizare a amenajamentelor pastorale este 1 ianuarie 2019. După această dată, fermierii care asigură încărcătura de animale pe pășune, utilizatorii de pășuni și pajiști nu vor mai încasa subvenția APIA pentru pășune acolo unde nu există amenajamente pastorale.

Rus consideră că delăsarea primăriilor este cu atât mai greu de înţeles cu cât nu implică cheltuirea fondurilor din bugetul localităţilor, primăriile având ca atribuţii întocmirea hărţilor pe care să figureze păşunile şi pajiştile existente, restul demersurilor, cum ar fi analizele la sol, intrând în sarcina Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice de la nivelul fiecărui judeţ.

Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Mureş, citat de Agerpres, au fost câteva primării care au prezentat planuri de amenajamente pastorale, care au fost respinse, întrucât au inclus doar suprafeţele aflate în proprietatea publică a comunei sau cele din proprietatea privată a primăriilor, nu însă şi suprafeţele deţinute de persoane fizice.

Ioan Rus a spus că, în localităţile în care primarii îşi dau interesul, problema amenajamentelor pastorale este pe cale să se rezolve, în timp ce în multe UAT-uri primarii consideră că au alte priorităţi, deşi legislaţia care prevede această obligaţie este din anul 2013.

Sursa: Agerpres 

Vizualizat: 4970 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Dan Calistrat
|
05. 18, 2018. Friday 11:17
In comuna Pardina, judetul Tulcea este urmatoarea problema :
-Primaria detine aproximativ 1300 ha "izlaz", care a fost arendat la doua asociatii de crescatori de animale.
-Aceasta suprafata este detinuta conform unui Ordin al prefectului judetului Tulcea care imparte izlazul in: teren arabil aproape 700 ha si restul pasune.
-S-a facut amenajament pastoral doar pentru 600 ha pasune (care este arendata uneia dintre asociatii, cealalta avand doar teren arabil)

Ce vor face crescatorii de animale incepand cu anul viitor? Pe o parte au nevoie de teren pentru a pasuna animalele, iar pe alta au nevoie si de subventie , pe care o vor lua doar daca vor cultiva terenul...
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

Bancul zilei

Amendă...

Amendă...
Un poliţist opreşte un şofer pentru depăşirea vitezei: Detalii