DE CE REFUZĂ PRIMĂRIILE SĂ FACĂ AMENAJAMENTELE PASTORALE! Un caz mai puțin obișnuit a fost dezvăluit de directorul Direcției pentru Agricultură Mureș. Primăriile din județ ar tărăgăna intențonat realizarea amenajamentelor pastorale, obligatorii din anul 2019 pentru încasarea subvenției pe pășune. Fermierii pierd subvenția dacă nu sunt finalizate amenjamentele. Șeful DAJ Mureș a dezvăluit și motivul uluitor pentru care primăriile ar refuza să le facă.
Ioan Rus, șeful DAJ Mureș, a declarat, într-o conferință de presă susținută miercuri, că există suspiciunea că această tergiversare din partea primăriilor ar putea fi generată de faptul că foarte multe păşuni şi pajişti mai există doar pe hârtie, întrucât au fost descoperite o serie de cazuri când, cu acordul administraţiilor locale, păşunile au fost arate, deşi legea interzice acest lucru. Din acest motiv, Direcţia pentru Agricultură Mureş va declanșa controale în teren.
Din cele 102 primării din judeţ, doar 42 au întocmit , până la această oră, amenajamentele pastorale, deşi până acum finalizarea acţiunii a fost amânată de mai multe ori.
Termenul limită de finalizare a amenajamentelor pastorale este 1 ianuarie 2019. După această dată, fermierii care asigură încărcătura de animale pe pășune, utilizatorii de pășuni și pajiști nu vor mai încasa subvenția APIA pentru pășune acolo unde nu există amenajamente pastorale.
Rus consideră că delăsarea primăriilor este cu atât mai greu de înţeles cu cât nu implică cheltuirea fondurilor din bugetul localităţilor, primăriile având ca atribuţii întocmirea hărţilor pe care să figureze păşunile şi pajiştile existente, restul demersurilor, cum ar fi analizele la sol, intrând în sarcina Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice de la nivelul fiecărui judeţ.
Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Mureş, citat de Agerpres, au fost câteva primării care au prezentat planuri de amenajamente pastorale, care au fost respinse, întrucât au inclus doar suprafeţele aflate în proprietatea publică a comunei sau cele din proprietatea privată a primăriilor, nu însă şi suprafeţele deţinute de persoane fizice.
Ioan Rus a spus că, în localităţile în care primarii îşi dau interesul, problema amenajamentelor pastorale este pe cale să se rezolve, în timp ce în multe UAT-uri primarii consideră că au alte priorităţi, deşi legislaţia care prevede această obligaţie este din anul 2013.
Sursa: Agerpres