Fermierul Ștefan Poienaru din Ialomița, președintele Asociației Fermierilor din România, a dezvăluit la TVR că a vândut 600 de hectare ca să poată supraviețui fără subvențiile de milioane de euro pe care i le-a tăiat APIA.
Fermierul a avut în proprietate până în urmă cu doi ani 800 de hectare. Ca să supraviețuim după ce APIA Călărași, în mod abuziv, ne-a imputat plățile din 2007, sumă pe care mi-e și greu să o rostesc, 7,5 milioane de euro pe trei societăți din cadrul grupului Agrofam Holding Fetești. APIA ne-a exclus și de la plată pentru 2012 și 2013 și am pierdut încă 5 milioane de euro. Cu acest deficit, a fost greu să facem față cu finanțarea. A trebuit să apelăm la credite, am vândut o serie de active. Dar am vândut și 600 ha de teren. Am fost obligați să vindem pământul, să aducem bani în societate ca să supraviețuim și să putem asigura salariile celor 400 de angajați, să ne achităm redevențele și impozitele, a declarat inginerul Poienaru.
Ce l-a împins pe unul dintre marii fermieri din România să renunțe la pământ? Povestea e destul de veche și a fost scrisă în diverse variante. Care este versiunea spusă de fermier? În decembrie 2000, Poienaru a semnat un contract de concesionare cu Agenția Domeniilor Statutului (ADS) București pentru exploatarea unei suprafețe de 5.404,88 ha. Problemele au început să apară șapte ani mai târziu. Un reprezentant ADS a întocmit un proces verbal. În act se spunea că suprafața de 5.404,88 ha a fost supusă unor modificări și că suprafața de 395,63 ha identificată la Ferma 5 din localitatea Borcea reprezintă, de fapt, suprafața pentru care s-au emis titluri de proprietate. Astfel, fermierul pierdea dintr-o mișcare de pix aproape 1.000 ha.
De aici i s-au tras și necazurile cu APIA. Agenția de Plăți nu i-a mai acordat plata pe suprafață și pentru cele 1.000 ha. Chiar mai mult, APIA i-a cerut să returneze și subvențiile primite în anii anteriori pentru suprafața asupra căreia planau suspiciuni. Fermierul susține că ADS nu a respectat clauzele contractuale. El nu a fost notificat și nici nu s-a încheiat un act adițional la contract. A urmat un proces lung în instanță și costisitor care nu s-a încheiat nici acum. Ștefan Poienaru se războiește, în continuare, cu ADS și cu APIA.
APIA Călărași a depus plângere și la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva inginerului Ștefan Poienaru. Procurorii au făcut verificări, dar nu au continuat ancheta pentru că nu existau dovezi că fermierul ar fi comis vreo infracțiune. Rezoluția DNA din septembrie 2012 precizează că fermierul a solicitat și a obținut sprijin financiar cu respectarea dispozițiilor legale fără a prezenta documente false sau inexacte, sprijin folosit conform destinației.
De-a lungul timpului, presa a acreditat ideea că moșierul din Ialomița ar fi avut probleme cu mai multe terenuri concesionate de ADS. În unele cazuri, Poienaru s-ar fi folosit de niște firme intermediare pentru a exploata o suprafață cât mai mare. (sursa foto: Adevărul)