În această toamnă, la Staţiunea viti-vinicolă Pietroasele, judeţul Buzău, va intra în producţie un nou soi de viţă-de-vie românească, Alb Aromat de Pietroasa.
“Soiul este obţinut din Tămâioasă românească, practic este o fecundare liberă a soiului Tămâioasă românească, a fost omologat ca soi distinct; ceea ce încercăm în momentul de faţă este să îl punem la treabă în afara terenului în care este cultivat, butaşiera sau plantaţie-mamă” a declarat Dragoş Matei, inginer-şef la Staţiunea viti-vinicolă Pietroasele. Potrivit acestuia, “producţia medie este de 10-11 tone la hectar, soiul este asemănător cu Feteasca regală, în plus având însuşirea de a fi semi-aromat”.
Aromatele au fost multi-medaliate
Specialistul de la Staţiunea Pietroasele susţine că noul soi a fost selectat pentru a completa gama de vinuri aromate româneşti, multi-medaliate la concursuri interne şi internaţionale. “După ce Tămâioasa românească, recolta 1986, a obţinut o medalie de aur la Muscat du monde, în Franţa, în 2009, concursul care reuneşte toate vinurile aromate ale lumii, singura medalie obţinută de un vin aromat românesc, avem nevoie de un nou soi care să se impună pe plan intern şi internaţional. Soiurile româneşti cultivate la Pietroasele au câştigat la concursul de la Focşani din 2012 şapte medalii, dintre care marea medalie de aur cu Tămâioasă românească 2003, medalii de aur la Fetească neagră 2011, Grasă 2003 şi Merlot 2011, iar la Concursul internaţional de la Bucureşti din anul 2013 Tămâioasa românească 2003 a luat medalie de aur şi două medalii de argint cu Grasă 2003 şi Tămâioasă românească 1990, precum şi un soi surpriză pentru noi, un Cabernet Sauvignon 2012 cu medalie de aur”, a mai spus Dragoş Matei. sursa: Agerpres