AVANS SUBVENȚII 2016. Sfârșit de săptămână fierbinte pentru Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Funcționarii APIA vor fi mobilizați, din nou, la birouri! Plățile pe suprafață, în avans, vor fi virate în conturile fermierilor chiar de la sfârșitul acestei săptămâni, anunță ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Avansurile vor începe, probabil, în acest week-end, deja luni (24 octombrie n.r.) sperăm să fie primii bani în contul fermierilor. Este vorba despre o sumă de peste 120 euro/ha, mai mult decât dublu față de avansul pe suprafață pe care l-am dat anul trecut, în noiembrie. Avansurile se dau la toți fermierii care au producție vegetală, este plata pe suprafață și din suma pe care am calculat-o este de 182 de euro/ha, a spus ministrul agriculturii, joi, 20 octombrie 2016, la Iași. Ministrul agriculturii se referă la o valoare estimată și, probabil, medie a subvenției pe suprafață, de 182 euro/ha, sigur, acest cuantum este influențat de nivelul plății redistributive și de plata pentru tineri fermieri.
Agenția de Plăți a început autorizarea și procesarea cererilor unice ale fermierilor, pentru plata avansului pe suprafață, din data de 17 octombrie 2016.
Guvernul a aprobat în ședința de ieri, miercuri, 19 octombrie, 1,43 de miliarde de lei pentru plata avansului din plățile directe. Banii sunt transferați Ministerului Agriculturii din fondul de privatizare al Ministerului de Finanțe.
Vă reamintim cuantumurile anunțate de Guvern pentru fiecare schemă de plată care compune subvenția pe suprafață și din care se acordă un avans de 69%, potrivit declarației directorului general APIA, Adrian Pintea!
CUANTUMURILE UNOR SCHEME DE PLATĂ AU CRESCUT FAȚĂ DE CAMPANIA 2015!
Avansul privind plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS, din FEGA, corespunzător unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015. Prin plata acestui avans, costurile aferente înființării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%.
Avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015.
Avansul privind plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha;
Avansul privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 57,37 euro/ha.
Totalul avansului plătit agricultorilor este echivalentul în lei al sumei de 1,076 miliarde euro, fonduri europene care intră în circuitul financiar național.