CINE BENEFICIAZĂ DE ACEȘTI BANI! Din 3 mai 2017 este deschisă submăsura 6.1 Sprijin pentru instalare tineri fermieri din PNDR 2020. Sunt disponibile 170 de milioane de euro! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile de care aveți nevoie!
Fondurile disponibile pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt de 170.000.000 euro din care: 136.000.000 euro pentru componenta zona non-montană și 34.000.000 euro pentru componenta zonă montană.
BENEFICIARII
Solicitanţi eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură sunt:
Tânărul fermier în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole;
Persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.
ATENȚIE! Conform art. 2 din R(UE) nr. 1305/ 2013, (1) „tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii Cererii, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
Exploataţia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
Exploataţia are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO;
Exploataţia este înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică;
Exploataţia este înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA.
ATENȚIE! Exploataţia agricolă trebuie să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu, conform formei de organizare pentru accesarea sprijinului, la Primărie în Registrul Agricol, la APIA în Registrul Unic de Identificare şi la ANSVSA în Registrul Exploataţiilor – după caz, înainte de solicitarea sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri.
Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, în funcție de forma de organizare sunt:
persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare:
o individual şi independent, ca persoană fizică autorizată (PFA);
o ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II);
o ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF).
asociat unic şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) și administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Tânărul care se instalează (cel care reprezintă societatea în relaţia cu AFIR) va fi membrul asociat desemnat de către asociaţi ca administrator al societăţii.
ATENȚIE! Asociatul majoritar (50%+1) care participă la capitalul şi managementul persoanei juridice va îndeplini calitatea de tânăr fermier în conformitate cu art. 2 din R. (UE) nr. 1305/2013 și va respecta dispozițiile aplicabile atât tânărului fermier care se stabilește în calitate de unic șef al exploatației, cât și tânărului fermier care exercită controlul efectiv asupra persoanei juridice în conformitate cu prevederile din R(UE) nr. 807/2014, art. 2.
În cazul persoanei juridice cu acţionariat multiplu, tânărul fermier care urmează a se instala, trebuie să deţină cel puţin 50%+1 din acţiuni, exercitând control efectiv pe termen lung asupra persoanei juridice pe perioada de implementare şi monitorizare a proiectului, respectiv de maximum 6 ani/8* ani (*în cazul exploataţiilor pomicole3).
IMPORTANT! Un singur reprezentant al unui SRL (asociat unic/ asociat majoritar şi administrator) poate primi sprijin prin această sub-măsură. În cadrul unei familii, doar unul din membri (soţ-soţie) poate să beneficieze de sprijin pentru instalare fie prin intermediul Măsurii 112 - Instalarea tinerilor fermieri, fie prin intermediul submăsurii 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.
De asemenea, în situaţia preluării exploataţiei de la soţ/ soţie nu se acordă punctaj la selecţie pentru preluare integrală. Aceste condiţii vor fi verificate și în cadrul Cererilor de finanțare depuse prin intermediul unui Grup de Acțiune Locală, cât şi celor din teritoriul ITI. Contractele care conferă dreptul de folosință asupra terenurilor agricole trebuie sa fie încheiate în numele solicitantului şi valabile la momentul depunerii Cererii de finanțare.
Solicitantul nu va reduce dimensiunea economică prevăzută la depunerea Cererii de finanțare a exploatației agricole pe durata de execuție a proiectului cu mai mult de 15%. Prin excepție, în cazul pepinierelor marja de fluctuație de maximum 15% a dimensiunii economice poate fi mai mare. Cu toate acestea, dimensiunea economică a exploatației agricole nu va scădea, în nicio situație, sub pragul minim de 12.000 SO stabilit prin condițiile de eligibilitate. În cazul exploataţiilor care deţin animale, acestea vor fi în proprietatea persoanei autorizate/ societăţii.
Indiferent de forma de organizare, solicitanţii trebuie să respecte încadrarea în categoria microîntreprinderi sau întreprinderi mici:
microîntreprinderi – care au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
întreprinderi mici – care au între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei.
ATENȚIE! Înfiinţarea unei noi întreprinderi, trebuie să menţină condiţia privind microîntreprinderile/întreprinderile mici – ţinând cont de întreprinderi partenere/legate, număr de salariaţi, cifră de afaceri. Se va verifica, inclusiv, condiția de întreprinderi partenere sau legate definite conform prevederilor Legii nr.346/2004, cu modificările și completările ulterioare, pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere sau întreprindere mică. Vor fi eligibili solicitanții care desfășoară activitate agricolă numai prin intermediul formei de organizare în numele căreia solicită sprijinul, respectând totodată statutul de microîntreprindere/ întreprindere mică.
Solicitantul trebuie să respecte următoarele:
să fie persoană fizică autorizată/ întreprindere familială/individuală sau persoană juridică română;
să acţioneze în nume propriu.
ATENȚIE! Tânărul fermier solicitant al sprijinului de instalare nu trebuie să deţină părți sociale/ acţiuni în alte societăţi care desfășoară activități agricole sau în alte forme de organizare constituite conform OUG 44/ 2008, cu excepţia cooperativelor agricole şi grupurilor de producători. Un tânăr fermier poate face parte dintr-o cooperativă agricolă sau un grup de producători, sau să se înscrie ulterior instalării într-o astfel de formă de asociere, cu condiţia menţinerii statutului de şef al exploataţiei agricole.
Este permisă accesarea submăsurii non-agricole 6.2/ 6.4 în același timp cu submăsura 6.1, dar prin Cereri de finanțare diferite.
IMPORTANT! Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de administrare cu drepturi depline în calitate de şefi/ manageri ai unei exploataţii agricole, pentru prima dată. Transferul exploataţiei se realizează prin intermediul documentelor de proprietate şi/ sau arendă şi/ sau concesionare. Exploataţia agricolă cu dimensiunea cuprinsă între 12.000 şi 50.000 SO produce în principal produse agricole vegetale şi/ sau animale (materie primă) pentru consum uman şi hrana animalelor. În dimensiunea economică a exploataţiei agricole, culturile şi animalele care asigură consumul uman şi hrana animalelor trebuie să reprezinte peste 75% din total SO, atât în anul 0 (conform definiției din prezentul Ghid al solicitantului) cât şi la solicitarea acordarii celei de a doua tranşe de plată (pe toată perioada de implementare şi monitorizare a proiectului).
Înregistrarea tânărului fermier (care urmează să se instaleze) la Oficiul Registrului Comerțului ca microîntreprindere/întreprindere mică, având pentru prima dată obiect de activitate în domeniul agricol, se face cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare.
Foarte important! Solicitanţii acestei submăsuri, sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea submăsurii 6.1, au obligaţia de a-şi înscrie TOATE suprafeţele agricole deţinute în Registrul Unic de Identificare la APIA/ Registrul Agricol, în perioada de depunere stabilită conform legislaţiei naţionale, odată cu depunerea cererii unice de plată pe suprafaţă şi de a-şi înregistra toate animalele înainte de data de referinţă la ANSVSA/ DSVSA/ Medic Veterinar/ANZ/ Registrul Agricol, fără a reduce dimensiunea economică a exploatației cu mai mult de 15 % cu excepția pepinierelor unde marja de fluctuație poate fi mai mare și cu păstrarea dimensiunii minime eligibile, pe perioada de implementare, trei* ani (*cinci ani pentru exploataţiile pomicole) şi monitorizare a proiectului (trei ani).
VALOARE SPRIJIN NERAMBURSABIL
Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de: 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 SO 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O. și 29.999 SO
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei* ani (*cinci ani pentru exploatațiile pomicole), de la semnarea contractului de finanțare.
La criteriile de selecție din tabel, se pot adăuga, de exemplu, 15 puncte pentru solicitantul care preia integral trei exploatații agricole, 25 de puncte pentru proiectele instalate într-o zonă cu potențial ridicat, etc.
MAI MULTE INFORMAȚII GĂSIȚI PE PAGINA AFIR! GHIDUL SOLICITANTULUI SUBMĂSURA 6.!
Sursa: AFIR, Ghidul solicitantului submăsura 6.1