Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

START CONTROL APIA! CUM SE FACE VERIFICAREA în TEREN A FERMELOR din EȘANTION!

Publicat: 30 iunie 2017 - 13:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DE LUNI ÎNCEPE VERIFICAREA FERMIERILOR! Pe surse, AGROINFO a aflat că astăzi toți șefii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt la o instruire la Sinaia pentru demararea controlului în teren. Acțiunea de verficare a fermelor va începe de luni, 3 iulie. Potrivit șefului APIA, Adrian Pintea, eșantionul de control de anul acesta va include peste 90.000 de fermieri. Ce trebuie să știți despre verificările pe care le fac angajații APIA în teren?

Controlul clasic pe teren presupune inspectarea fermelor selectate pentru control, incluzând toate parcelele declarate de fermier şi presupune următoarele acţiuni:

1. eligibilitatea pentru SAPS a suprafeţei declarate, a parcelelor agricole; aceasta include și verificarea menţinerii/activităţii minime conform art. 4 (1)(c)(ii) al Regulamentului (UE) nr. 1307/2013;

2. verificarea activităţii minime, unde este cazul, pentru verificarea clauzei “fermierului activ”;

3. conformitatea cu suprafaţa minimă a parcelei agricole;

4. utilizarea declarată a suprafeţei în limitele prevăzute de regulament (pajişti permanente, sprijin cuplat pe suprafaţă, diversificarea culturilor, etc.) inclusiv tipurile de suprafeţe agricole declarate (adică păşune permanentă, teren arabil, cultură permanentă);

5. alte condiţii stabilite pentru a asigura faptul că parcelele declarate sunt într-adevăr parcelele pentru care fermierul este îndreptăţit să solicite sprijin, cât şi declararea tuturor parcelelor;

6. respectarea tuturor obligaţiilor privind practicile de ecologizare sau echivalente ce trebuie avute în vedere de către beneficiar, funcţie de schema accesată;

7. unde este cazul, conformitatea cu limitele stabilite la art. 44 şi 46 ale R. 1307/2013 pentru exceptarea de la înverzire;

8. realizarea obligatorie a unei schiţe pentru fiecare parcelă măsurată;

9. executarea de fotografii digitale pentru a documenta realizarea controlului;

10. completarea unui Raport de control pe suport de hârtie.

Ecocondiţionalitatea (conformitatea încrucişată) – ca parte componentă a PAC - este un mecanism care condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale (plăţi directe, ajutoare naţionale tranzitorii, plăţi prin măsurile de dezvoltare rurală şi măsuri de piaţă), de respectarea unor norme obligatorii privind mediul, siguranţa alimentară, sănătatea animalelor şi a plantelor, bunăstarea animalelor, precum şi menţinerea terenurilor în bune condiţii agricole şi de mediu.

Ecocondiţionalitatea cuprinde două arii verificate de inspectorii APIA:

1. bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC-urile)
2. cerinţele legale în materie de gestionare(SMR-urile).

Fermierii care solicită sprijin financiar trebuie să respecte:

Cerinţele legale în materie de gestionare (13 SMR). Standardele privind Bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (7 GAEC-uri), referitoare la următoarele domenii:

• Mediu, schimbări climatice şi bune condiţii ag-ricole ale terenurilor;
• Sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănă-tatea plantelor;
• Bunăstarea animalelor.

Potrivit prevederilor legislaţiei europene şi naţionale, orice fermier care solicită plăţi directe trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei).

Nerespectarea normelor privind ecocondiţionalitatea, ca urmare a unei acţiuni sau a unei omisiuni direct imputabile fermierului care a solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin, în anul calendaristic în cauză, conduce la aplicarea sancţiunilor administrative, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale.

Sancțiunile administrative pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate nu se aplică fermierilor care participă la schema de plată pentru micii fermieri.

ATENȚIE! În cazul în care aceştia accesează şi pachete de agromediu, trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate aferente acestor pachete.

Ordinul MADR/MMAP/ANSVSA nr.352/636./54/2015 defineşte normele de ecocondiţionalitate ce trebuie respectate de fermierii români începând cu 01.01.2015, încadrate pe domenii menţionate şi pe aspectele: apă, sol, stoc de carbon, biodiversitate, peisaj, nivel minim de întreţinere, siguranţa alimentară, identificarea şi înregistrarea animalelor, produse de protecţia plantelor, bunăstarea animalelor.

Pentru fiecare control la faţa locului efectuat, inspectorii de teren întocmesc un raport de control care permite analizarea detaliilor controalelor efectuate și formularea unor concluzii privind conformitatea cu criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu alte obligații.

În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafață devine neeligibilă

Sursa: APIA Gorj

 

Vizualizat: 12111 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Horticultură - Indagra 2019

APAN Agriculture Equipments prin departamentul APAN Horticultură oferă fermierilor maşini şi echipamente specializate pentru vie şi livezi de la producători de top: Clemens, Manez Lozano, TCM Cancela, Alma, INFACO, Lipco şi alţii, alături de tractoare McCormick (48 - 112CP), atât modele consacrate cât şi modele noi din gama X, modele F100 TOP, X2.30, F70 şi F80. În fiecare zi a târgului Indagra, vizitatorii au avut posibilitatea să deguste vinuri din gama "Caii de la Letea" produse în podgoria Sarica Niculiţei, care recomandă utilajele Clemens şi tractoarele McCormick.

Interviu cu Lucian Milea, specialist pomicultură şi viticultură APAN Horticultură.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii