Nu ştiţi unde să depozitaţi recolta de floarea soarelui în acest sezon? Compania Prutul pune la dispoziţia fermierilor o capacitate totală de depozitare de 430.000 de tone, în cele 22 de silozuri şi baze proprii din nouă judeţe.
Întrucât a început deja campania de recoltare a florii soarelui, este un moment prielnic să discutăm despre depozitarea recoltelor, o nevoie pe care o au în special fermierii ce deţin suprafeţe sub 1.000 de hectare şi care, în general, nu au propriile spaţii de depozitare sau nu deţin spaţii suficiente pentru întreaga producţie agricolă
Serviciile de depozitare sunt absolut necesare pentru păstrarea în condiţii optime a recoltelor până la vânzarea ori prelucrarea acestora. Din acest motiv, este important de readus în discuţie faptul că fermierii care nu şi-au putut construi astfel de spaţii au la dispoziţie, în majoritatea judeţelor din ţară, alternative de păstrare a producţiilor agricole în baze şi silozuri specializate.
Totodată, există şi recolte pe care fermierii nu le depozitează, de regulă, în spaţiile proprii, cum ar fi seminţele oleaginoase (floarea soarelui, soia, rapiţa) şi, în cazul în care anul este ploios, porumbul.
În general, fermierii depozitează în spaţiile proprii grâul de calitate (de panificaţie) şi, dacă au în dotare uscătoare, şi o parte din porumb.
Avantajele oferite de serviciile de depozitare
Dacă fermierii optează pentru depozitarea mărfii în spaţii specializate, îi pot păstra calitatea şi o pot valorifica oricând doresc către orice cumpărător, fie el procesator, moară, FNC sau trader.
Serviciile de depozitare pe care compania Prutul le oferă şi pe care le efectuăm cu personal specializat, asigură păstrarea, în cele mai bune condiţii, a calităţii mărfurilor pe toată perioada de depozitare. Spatiile de depozitare dispun de maşini de condiţionare şi uscare cereale, moderne şi conform legislaţiei europene şi de un sistem foarte riguros de monitorizare şi control al calităţii mărfii pe tot parcursul procesului, de la recepţie la livrare.
Unde se află bazele şi silozurile Prutul?
În cele 22 de silozuri şi baze pe care compania Prutul le deţine în întreaga ţară pot fi depozitate toate tipurile de cereale (orz, grâu, porumb, sorg etc.), precum şi toate tipurile de seminţe oleaginoase (floarea soarelui, soia, rapiţă). Capacitatea totală de depozitare în spaţiile operate este de 430.000 de tone. Această capacitate plasează compania Prutul în rândul celor mai mari depozitari din ţară.
JUDEŢ LOCAŢII BAZE/SILOZURI PRUTUL
Galaţi Lieşti, Tecuci, Valea Mărului, Ijdileni, Fileşti (închiriat spre operare)
Brăila Lacu Sărat, Urleasca, Bordei Verde, Unirea
Iaşi Sârca, Mirceşti, Larga Jijia
Călăraşi Lehliu, Călăraşi
Ialomiţa Miloşeşti, Mărculeşti
Constanţa Crucea
Teleorman Călineşti, Drăcşenei
Olt Drăgăneşti-Olt
Dolj Filiaşi, Poiana Mare
Prutul este unul dintre principalii distribuitori de input-uri şi motorină pentru agricultură, precum şi un important achizitor direct de cereale şi oleaginoase prin echipa sa comercială distribuită la nivel naţional. Compania procesează în fabrica proprie de ulei de la Galaţi floarea soarelui, rapiţă şi soia, fiind unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal din România.