Oamenii de ştiinţă au descoperit o modalitate de a opri răspândirea Magnaporthe grisea, o boală fungică ce afectează anual până la 30% din recolta de orez la nivel mondial.
O echipă internaţională condusă de Universitatea din Exeter (Marea Britanie) a demonstrat că inhibarea genetică a unei singure proteine din această ciupercă împiedică răspândirea ei în interiorul frunzei de orez, lăsând-o izolată într-o singură celulă din plantă.
Constatarea este o descoperire majoră în ceea ce priveşte înţelegerea piriculariozei orezului, boală extrem de importantă în ceea ce priveşte securitatea alimentară la nivel mondial. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă avertizează că aceasta este o descoperire "fundamentală", nu un leac care poate fi aplicat în afara laboratorului.
Cunoscută şi sub denumirea populară de arsura frunzelor de orez, Magnaporthe grisea ameninţă securitatea alimentară la nivel grobal, distrugând suficient orez în fiecare an pentru a hrăni 60 de milioane de oameni. Această boală se manifestă sub forma unor pete galben-cenuşii care apar pe ambele feţe ale limbului, iar frunzele afectate se usucă, deteriorând în final recolta. Când atacul este puternic, sunt afectate şi tulpinile plantelor.
În încercarea lor de a înţelege acest proces, cercetătorii s-au folosit de genetică pentru a muta o proteină de semnalizare făcând-o sensibilă la un anumit tratament. Proteina PMK1 este responsabilă pentru suprimarea imunităţii orezului şi pentru propagarea ciupercii, iar prin inhibarea ei cercetătorii au reuşit să blocheze ciuperca în interiorul unei celule.