O noutate pentru platformele Donau Soja în acest an a fost înfiinţarea unor loturi experimentare pentru cultura de soia ecologică. Acest lucru a fost realizat în ferma Auger Petruş, una dintre cele mai cunoscute exploataţii ecologice din judeţul Călăraşi.
„Soia, în cultură ecologică, din punctul meu de vedere este cea mai grea cultură. Avem de-a face şi cu plante care se cultivă cu intervenţii foarte mici din partea fermierului şi cu productivitate bună. Dar soia este o cultură grea. Are o perioadă de vegetaţie foarte lungă. Poate fi invadată de foarte multe buruieni. Secretul este decizia pe care o ia fermierul, el este cel care face totul prin tehnologia pe care o aplică. El are rolul esenţial în a face un asolament ca la carte. Noi avem 13 culturi pentru a îndeplini normele de certificare, avem foarte multe leguminoase introduse în cultură”, spune Aurel Petruş.
Au fost prezentate 38 de soiuri de soia, din toate grupele de maturitate, cu genetică atât autohtonă, cât şi străină. Au fost testate distanţele între rânduri, de 50 şi 70 cm. Aurel Petruş a decis să planteze la 50 cm pentru că restul culturilor de leguminoase le seamănă la aceeaşi distanţă şi este o economie de timp pe care o face la reglarea utilajului.
Loturile au fost semănate pe 11 şi 12 mai. Loturile demonstrative au fost înfiinţate pe 4 ha. Soia a venit aici după inul de ulei, o plantă mare consumatoare de elemente nutritive. Înainte de arat a aplicat 7 tone de gunoi de pasăre, sub arătură. A urmat o discuire, iar în primăvară, au fost încă 3 lucrări de pregătire a patului germinativ. „Excesiv din punctul meu de vedere, dar am semănat târziu. Acesta este secretul pentru curăţenia culturii. Marea majoritate a buruienilor au ieşit treptat şi au fost distruse prin aceste treceri din primăvară”, spune fermierul. Este necesar să prăşim mecanic de 2-3 ori, plus 2 intervenţii manuale.
Mai multe informaţii despre cultura de soia ecologică, tratamentele folosite şi soiuri, vor fi publicate în numărul din septembrie al Revistei Ferma.